ADMITERE LICEU 2013 Topul celor mai bune licee din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional „Sf. Sava“ este printre cele mai căutate licee din Bucureşti       FOTO: Adevărul
Colegiul Naţional „Sf. Sava“ este printre cele mai căutate licee din Bucureşti       FOTO: Adevărul

Bucureştiul are multe licee celebre, unele vechi de peste un secol, cu tradiţie şi care au fost ridicate la statutul de „Colegii Naţionale“. Când vine vorba de alegerea unui liceu foarte bun pentru copiii lor, părinţii se uită cel mai adesea la „Sf. Sava“, „Mihai Viteazul“, „Tudor Vianu“, sau, cine îşi permite taxele de şcolarizare, la Liceul Internaţional de Informatică, care este o instituţie privată.

Pentru a-i ajuta pe părinţi şi elevi în această alegere, adevarul.ro a realizat un top al celor mai bune licee din Capitală în funcţie de mediile de admitere, de la bac, numărul de olimpici şi prestigiu.

Ce se ştie despre licee

Liceul cu cei mai mulţi olimpici este Liceul Internaţional de Informatică, o instituţie privată de elită care racolează cei mai buni elevi de la alte licee cu renume, precum „Tudor Vianu“, considerat a fi cel mai bun liceu cu profil real mate-info din Bucureşti. Liceul cu cea mai bună reputaţie şi cel mai vechi din România este „Sfântul Sava“, sau, cum spune o elevă a colegiului, "Şcoala românească a început cu Sava".

Liceul cu o atmosferă mai academică şi cea mai strictă disciplină este "Mihai Viteazul". La polul opus, liceul cu cele mai multe activităţi extracuriculare şi considerat a avea cea mai plăcută viaţă de liceu, cu festivităţi frumoase, este considerat a fi "Gheorghe Lazăr".

Colegiul Naţional "George Coşbuc" este văzut drept cel mai bun liceu de limba engleză din Bucureşti, unde predau profesori din Marea Britanie, Statele Unite şi Australia, iar orele se desfăşoară într-un stil mai occidental.

Acestea sunt unele dintre adevărurile şi legendele despre liceele de top ale Bucureştiului care s-au împământenit în mentalitatea oamenilor. România nu este ţara colegiilor ca Eton sau a universităţilor ca Oxford şi Cambridge, dar şcolile noastre au şi ele tradiţie, uneori chiar o istorie foarte veche, cum este cazul Colegiului Naţional "Sfântul Sava", înfiinţat acum aproape 200 de ani.

colegiul nationa sf sava

Fiecare liceu de top are o reputaţie şi o tradiţie care îl recomandă

"Eu nu aş putea spune că există un top al celor mai bune licee, mai bine zis un top al celor mai solicitate licee. Pe primul loc, în cazul acesta, cel mai căutat este "Sf. Sava", dar mediile de intrare acolo sunt foarte mari. Mai sunt trei licee de top pe care le-aş pune la egalitate cu „Sf. Sava“ fiindcă sunt şi ele foarte căutate: este vorba de "Mihai Viteazul" şi "Tudor Vianu". Apoi ar fi "Gheorghe Lazăr", care are o atmosferă mai aparte şi "George Coşbuc", unde se mănâncă engleza pe pâine. Mai este "Gheorghe Şincai", care are tradiţie şi profesori foarte buni, "I.L. Caragiale", unde am înţeles că este o viaţă de liceu frumoasă, "Matei Basarab", "Spiru Haret", "Grigore Moisil", "Dimitrie Cantemir", Şcoala Centrală sau "B.P. Haşdeu. Sunt multe licee foarte bune, fiecare având ceva deosebit", povesteşte inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Topul liceelor din Bucureşti

1. Colegiul Naţional „Sf. Sava“ (ultima medie de admitere în 2012 - 9,59 la Filologie)
2. Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti (liceu privat, cei mai mulţi olimpici)
3. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ (9,57, ultima medie de admitere)
4. Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ (ultima medie de admitere - 9,50)
5. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ (9,63)
6. Colegiul Naţional „George Coşbuc“ (9,24)

Colegiul Naţional „Sf. Sava“

Este poate cel mai vechi din ţară, descendent direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Al. I. Cuza în Universitatea din Bucureşti şi actualul Colegiu „Sf. Sava“. Între 1946-1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu“, după numele revoluţionarului paşoptist, care a fost elev al liceului.

De altfel, foarte mule personalităţi din istoria ţării au studiat la acest colegiu, printre care: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă, Nicolae Iorga, iar lista continuă. În prezent, liceul are mulţi olimpici şi se axează pe profilul de Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii). Rata de promovare de la „Sf. Sava“ la examenul de Bacalaureat 2012 a fost de 98%, ultima medie de promovare fiind 6,25.

Liceul Internaţional de Informatică

Instituţia privată, înfiinţată în 1995, se mândreşte cu palmaresul olimpicilor internaţionali şi titulatura neoficială de ”liceu al olimpicilor”. Costul frecventării acestei şcoli este de 3.700 de euro pe an, însă mulţi elevi olimpici de la şcolile de stat s-au putut transfera aici cu burse şi fără a achita taxele de şcolarizare. Liceul are foarte mulţi olimpici la Informatică, Matematică sau Fizică, numai în anul şcolar 2007-2008, au avut 45 de olimpici internaţionali.

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“

Înfiinţat în 1865, este unul dintre cele mai vechi licee din Bucureşti şi, iniţial, a purtat numele de „Mihai cel Mare“. Şcoala s-a stabilit în clădirea pe care o ocupă şi astăzi în 1921. „Mihai Viteatul“ se axează pe profilul Real şi are mulţi olimpici şi un adevărat prestigiu în zona aceasta şi este celebru pentru catedrele de Matematică, Fizică şi Chimie. Fiind o şcoală veche şi cu tradiţie, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ nu duce lipsă de absolvenţi celebri cum ar fi Dumitru leonida, P.P. Negulescu sau Ion Barbu. Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală a obţinut o rată de promovare de 96% la Bac-ul de anul trecut.

image

Colegiul Naţional „Tudor Vianu“

Conoscut pentru numărul mare de olimpici pe care îi are, acest liceu se axează, de asemenea pe profilul Real, specializarea Informatică. Pe lângă olimpiadele internaţionale, elevii şcolii au mai participat şi la concursuri organizate de NASA sau ESA unde au câştigat premii pentru proiectele lor. Înfiinţat în 1928, Colegiul a fost iniţial intitulat "Liceul Teoretic de Fete" şi abia în în 1997 a devenit "Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu". De asemenea, trebuie menţionat că rata de promovare de la Bac anul trecut a fost de 100% la „Tudor Vianu“, ultima medie fiind de 6,06.

Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“

Înfiinţat în 1860, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" este al doilea liceu, ca vechime, din Bucureşti şi principalul rival al Colegiului „Sf. Sava“. Liceu vechi şi cu tradiţie, nu duce lipsă de absolvenţi celebri printre care: Tudor Vianu, Gabriel Liiceanu, Dinu Lipatti, Florian Pittiş şi George Călinescu.

Colegiul Naţional „George Coşbuc“

Este poate cel mai cunoscut liceu bilingv din Bucureşti, unde predau profesori din Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Canada. Are o istorie veche, în perioada 1869-1949, Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a fost Institutul de domnişoare „Choisy-Mangâru“ specializat încă de pe atunci în predarea de limbi străine cu profesori nativi din Germania şi Franţa. În 1972 îşi capătă actuala denumire şi imediat după Revoluţie, devine liceu bilingv de engleză. La „George Cobuc“ au promovat 99% din candidaţi, un singur elev a picat fiindcă a luat 3,75 la Matematică.

Când vine vorba de alegerea unui liceu de top, părinţii ar trebui să ţină seama de înclinarea copiilor, spre Real sau spre Uman, dar şi de rigoarea academică din instituţia respectivă. De asemenea, având în vedere notele mari de la Evaluarea Naţională de anul acesta, se pare că şi mediile de admitere vor fi mai mari ca în 2012.

"Da, sunt multe licee foarte bune în Capitală, însă nu toţi elevii sunt pregătiţi să facă faţă la rigoarea, aşteptările şi nivelul de învăţătură din colegiile naţionale. Există părinţi care au această impresie despre copiii lor că trebuie să urmeze un anumit drum în viaţă pe care îl văd ei, sau pe care l-au urmat ei. Sfatul meu este să ţină cont de înclinaţiile copilului şi să nu-l oblige să meargă la profilul Mate-Info, dacă nu asta îşi doreşte elevul şi să înţeleagă care este capacitatea de efort a copilului“, îi sfăutuieşte pe părinţi, inspectorul Banu.

Un alt sfat pe care îl are pentru părinţi şi elevi deopotrivă este să aibă în vedere catedrele de engleză şi informatică. „La interviurile pentru job nu te pune să reciţi Eminescu, ci să demonstrezi că ştii o limbă străină, în principal engleza, şi că ai competenţe informatice“, explică Banu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite