Tiraspolul învinuieşte România în „dosarul” contra Promo-Lex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KGB-ul de la Tiraspol a pornit un dosar penal împotriva Asociaţiei „Promo-Lex” în care se menţionează că România finanţează această organizaţie cu scopul de a destabiliza situaţia din regiunea transnistreană.

Vadim Vieru, avocatul „Promo-Lex”, crede că aşa-numitul dosar penal iniţiat de KGB-ul transnistrean împotriva Asociaţiei Obşteşti „Promo-lex” este o provocare ordinară ce vine ca răspuns la eforturile depuse de asociaţie în vederea apărării drepturilor omului în regiunea separatistă. Rezultatele acestor eforturi îi afectează direct pe liderii transnistreni, în special pe Evgheni Şevciuk şi oamenii ce se află în subordinea acestuia.

Şevciuk învinuieşte România 

Într-o emisiune de la postul TV „Pervîi Pridnestrovski”, Evgheni Şevciuk a declarat că angajaţii KGB au descoperit că oamenii din echipa Promo-Lex au anumite legături cu reprezentanţii serviciilor speciale ale României. „Această organizaţie se adresează Procuraturii din Republica Moldova, iar aceasta deschide dosare penale împotriva cetăţenilor transnistreni. Noi nu vrem ca aceşti actori sociali, care lucrează în scopuri umanitare, să se confrunte cu piedici, însă noi nu vrem ca sub aripa acestor organizaţii obşteşti să acţioneze persoane dubioase, activitatea cărora a condus la crearea problemelor suplimentare în procesul de negociere”, a declarat Şevciuk.

Răspunsul KGB

Pe site-ul Promo-Lex este publicată lista cu 20 de donatori ai asociaţiei. Printre aceştia se numără Ambasada Statelor Unite, Misiunea OSCE în Moldova, Fundaţia Soros-Moldova, Consiliul Europei, Delegaţia Uniunii Europene. În această listă nu se regăseşte nicio organizaţie din România. Adevărul Moldova a contactat serviciul de presă al KBG-ului transnistrean pentru a afla care sunt organizaţiile româneşti care finanţează Promo-Lex. Aleksandr Dornea, care s-a prezentat drept şef al serviciului de presă al KGB, ne-a spus că informaţii în acest sens ne poate oferi doar Comisia de Anchetă a Transnistriei. „În cazul în care Comisia nu vă va oferi un răspuns, veţi fi nevoit să vă mulţumiţi cu informaţia prezentată pe site-ul nostru”, a fost răspunsul lui Dornea. La Comitetul de Ancheta a răspuns o secretară care a precizat că nu cunoaşte subiectul şi că trebuie să aşteptăm informaţia pe site, pentru că „niciun anchetator nu va oferi informaţii despre organizaţiile româneşti care finanţează Promo-Lex”.

Vadim Vieru consideră că învinuirea României de implicare în presupuse acţiuni de destabilizare a situaţiei din regiunea trasnistreană este un element al propagandei de la Tiraspol, care vrea să facă din Bucureşti un fel de sperietoare pentru locuitorii regiunii.

Activitatea Promo-Lex 

Aşa-numitul dosar vine şi în contextul deciziei CEDO în dosarul lui „Vadim Pisari contra Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova”. CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la viaţă, în cazul omorului lui Vadim Pisari. La 1 ianuarie 2012, tânărul aflat la volanul unui autoturism, traversa zona postului de pacificatori, instalat între localităţile Vadul lui Vodă şi Pîrîta, Dubăsari. Soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la spitalul de urgenţă din Chişinău în aceeaşi zi. 

Decizia pentru condamnarea Rusiei a fost luată în unanimitate, pentru aceasta a votat inclusiv judecătorul CEDO din partea Federaţiei Ruse. Statul rus va trebui să achite părinţilor tânărului ucis 35.000 de euro în calitate de prejudiciu moral şi 5580 de euro drept costuri şi cheltuieli de judecată.

Promo-Lex a luat apărarea şi altor cetăţeni care au fost torturaţi de reprezentanţi ai aşa-numitei miliţii transnistrene. Este vorba şi de cazul răpirii de către miliţia transnistreană a două persoane din satul Vertiujeni, raionul Floreşti, dar şi dosarul fermierilor din Doroţcaia care au fost privaţi de terenurile agricole. În aceste cazuri, Promo-Lex s-a adresat la Procuratura Generală care a pornit dosare penale. În cadrul dosarelor penale, în calitate de martori au fost citaţi reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol. „Aici a început scandalul. Administraţia de la Tiraspol află că pe acţiunile lor se pornesc dosare penale în urma plângerilor depuse de Promo-Lex. După aceasta, ei au venit cu un astfel de răspuns. Acest fapt înseamnă că le este frică”, spune Vadim Vieru.

Societatea civilă din Transnistria

În comunicatul KGB-ului se vorbeşte despre faptul că Promo-Lex colaborează cu ONG-uri din regiunea transnistreană. „Evident, noi colaborăm cu organizaţii non-guvernamentale din regiunea transnistreană. Asta dovedeşte că scopul lor nu este doar intimidarea noastră, dar şi a organizaţiilor neguvernamentale din domeniul drepturilor omului care activează în stânga Nistrului. Tendinţa este ca în regiunea transnistreană să existe doar pseudo-ONG-uri, care realizează activităţi în domeniul social, dar care, până la urmă, nu încurcă în niciun fel administraţiei de la Tiraspol”, spune juristul Vadim Vieru. Pentru a asigura securitatea acestora, Vadim Vieru nu dezvăluie numele ONG-urilor.

Acum, niciun membru al asociaţiei „Promo-Lex” nu are acces în regiunea transnistreană.

image
„Dosarul KGB împotriva noastră a fost pornit şi în legătură cu dosarul lui Vadim Pisari, dar şi în legătură cu alte cazuri pe care noi le reprezentăm la Curtea Europeană. Mă refer şi la cazul Serghei Ilcenco (jurnalistul reţinut în stânga Nistrului - n.n.), care urmează să fie prezentat la CEDO. Acesta a fost acuzat de extremism”. Vadim Vieru, avocat Promo-Lex

38 de organizaţii ale societăţii civile au transmis un apel autorităţilor Republicii Moldova, în care semnalează situaţia fără precedent în care a fost pusă Asociaţia Promo-Lex de către autorităţile din stânga Nistrului şi cer asigurarea măsurilor de securitate pentru membrii asociaţiei. Totodată, ONG-urile semnatare adresează solicitarea misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale de a interveni către administraţia neconstituţională cu cererea de a asigura garanţii pentru reprezentanţii sectorului asociativ care activează în stânga Nistrului.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite