Peste 160.000 de plante, în valoare de 1,4 milioane de lei, au fost folosite la înflorirea Capitalei
0În grădinile publice şi parcurile Chişinăului sunt sădite mii de flori vară de vară, lucrări ce costă bugetul municipal circa un milion şi jumătate de lei. Dar pentru ca urbea să arate la fel de înflorită ca şi alte capitale europene, suma ar trebui să fie de patru ori mai mare
Suprafaţa rondurilor cu plante decorative din municipiul Chişinău e de peste 60.000 de metri pătraţi. Odată cu începerea sezonului cald, circa 280 de angajaţi ai Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi purced la sădirea şi îngrijirea florilor. În acest an s-au plantat 120.000 de flori, amenajate după concepte noi. Bunăoară, spaţiile de pe lângă covoraşele de verdeaţă şi dintre flori au fost acoperite cu pietriş multicolor – alb, cărămiziu, albastru, maro înschis, dar şi cu conuri de brad. Banda gofrată de plastic evidenţiază anumite forme, iar piatra spartă dă un aspect semeţ „petelor“ de petunie ori salvie.
Floriştii acordă o atenţie sporită celor patru grădini publice chişinăuiene: „Alunelul“ de la Buiucani, „Sarmizegetusa“ de la Botanica, „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ şi cea din jurul Catedralei Mitropolitane din sectorul Centru. Ultimele două sunt cele mai vechi din Chişinău, fondate încă la 1825. „Pe lângă flori, aici găsim rădăcini uscate de arbori sau tulpini de copaci, folosite ca suport pentru coşurile cu sol fertil în care cresc plantele“, ne povesteşte Galina Leahu, şef-adjunct la Spaţii Verzi.
Dibăcia unui colectiv
Galina Leahu vorbeşte cu pasiune şi dragoste despre munca sa. A absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii de Stat şi timp de 25 de ani, de când lucrează la Spaţii Verzi, a fost maistru în sectorul Ciocana, inspector şi şef la Inspectoratul de control al spaţiilor verzi, după care a ajuns şef-adjunct al Asociaţiei, funcţie în care lucrează mai bine de opt ani.
Spaţiile frumos amenajate au devenit un punct de atracţie pentru amatorii de poze FOTO Tudor Iovu
Aspectul rondurilor de flori este elaborat de echipa de proiectări dendrologice de la Spaţii Verzi, unde actualmente lucrează doar două femei. „De fapt, e munca unui colectiv întreg: florişti, muncitori dibaci la plantat, cei care stropesc florile noaptea şi adaugă îngrăşăminte, dar şi maiştrii de sector – cei care au grijă de lucrările cotidiene în zonele verzi: măturatul aleelor, cositul gazonului, evacuarea gunoiului“, spune Galina Leahu.
Deşi are o echipă de 280 de muncitori, femeia se implică personal în tot ce ţine de amenajarea straturilor cu flori. „Împreună cu colegii, încercăm să demonstrăm că fără un aspect floristic bine îngrijit, oraşul nostru va fi mai trist. Vrem să avem spaţii atractive în fiecare sector. Ar fi bine ca şi oamenii să vină cu iniţiativă, să amenajeze peluzele şi rondurile floricole, pentru că noi nu reuşim să ajungem în fiecare curte“, relatează Galina Leahu.
Puţini angajaţi, bani şi tehnică
Potrivit funcţionarei, numărul mic de angajaţi este o problemă. Deşi pe timpuri în ţară existau câteva instituţii de învăţământ care pregăteau specialişti în ale grădinăritului, acum amenajările floristice se învaţă doar la Universitatea Tehnică din Moldova. Mai mult, banii prevăzuţi pentru amenajări sunt puţini şi ar fi nevoie de tehnică performantă.
„Bugetul mic nu ne permite să extindem spaţiile amenajate. Ne limităm doar la cele centrale şi cumpărăm plante de la cei care le oferă mai ieftin. Am reuşit să procurăm cositoare alimentate cu benzină, care ne ajută foarte mult la tunsul gazoanelor. Sperăm ca anul viitor să putem cumpăra vreo cinci maşini de stropit, ca să udăm la timp. Încercăm să facem lucruri frumoase din puţinul pe care îl avem“, afirmă şefa adjunctă de la Spaţii Verzi. Mărturiseşte că o mare problemă sunt oamenii neglijenţi sau câinii vagabonzi, care rup sau strivesc florile şi fac mizerie.
Conuri, rădăcini de arbori şi coşuri pline cu flori FOTO Tudor Iovu
În total, în municipiul Chişinău există peste 3.400 de unităţi de spaţii verzi - păduri, parcuri, scuaruri, peluze, ronduri cu flori. Pe lângă cele patru grădini publice, mai avem şase parcuri şi 11 parcuri-păduri. „Avem un spaţiu verde imens. Acum câţiva ani, ne-a vizitat o delegaţie din Olanda care s-a minunat că reuşim să îngrijim atâta verdeaţă cu resurse modeste“, încheie Galina Leahu. ;
Mii de plante pentru orice gust
În rondurile florale din Chişinău, în acest an sunt sădite 166.000 de plante anuale şi multianuale. Printre speciile cele mai utilizate sunt florile de bărbişoară (alyssum), begonia, yucca cu frunze lunguieţe şi ascuţite, salvia, crăiţele gălbioare (tagetis), petuniile, floarea de piatră (portulaca) -rezistentă la secetă, pufuleţii (ageratum), stânjeneii, garoafele sau urzicuţa dantelată, cu variate desene (coleus). Mai sunt sădite plante conifere precum tuia aurea, ienupărul căzăcesc sau cimişirul, dar şi forme de talie mică, cu aspect plângător. „Ne străduim să plantăm flori pentru toată perioada caldă, începând cu primăvara devreme şi până la primele îngheţuri. dacă sunt îngrijite şi udate la timp, li se înlătură inflorescenţele uscate şi se adaugă îngrăşăminte. Aşa rezistă cu succes“, spune Galina Leahu.