O femeie cu surditate din Chişinău îşi poate pierde casa după ce a semnat acte pe care nu le-a înţeles
0Vera Cebotari, o locuitoare a Chişinăului care comunică exclusiv în limbajul mimico-gestual, nu a putut să-şi susţină cauza în faţa instanţei de judecată pe motiv că nu i s-a asigurat un interpret la nicio etapă a procesului, iar ca rezultat riscă să-şi piardă locuinţa. Cauza i-a fost prezentată într-o conferinţă de presă la IPN de către specialiştii Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi (CAJPD).
Potrivit juristei Elena Stăjilă, femeia s-a pomenit cu executorul judecătoresc la uşă, care i-a cerut să părăsească apartamentul în care locuia, cu scopul de a-l scoate la vânzare pentru stingerea unei datorii. Totul a început cu semnarea unor documente conţinutul cărora Vera Cebotari nu l-a înţeles foarte bine.
La etapa avizării notariale, văzând că femeia nu aude, notarul, deşi trebuia să solicite prezenţa unui interpret autorizat, pentru a exclude orice conflict de interese sau abuz de drept, nu a făcut-o, acceptând să fie intermediar în comunicare persoana care avea procură pentru a pune apartamentul în gaj şi care cunoştea limbajul semnelor.
Femeia nu a avut parte de interpret nici în instanţa de judecată, la nicio etapă a procesului. Avocatul Alexandru Cebănaş spune că din 2014 există o decizie definitivă şi irevocabilă prin care femeia este deposedată de apartament. Au fost depuse mai multe cereri în diferite instanţe, inclusiv la Procuratură, pentru a documenta legalitatea actorilor implicaţi în acest caz. La fel, s-a depus o cerere de revizuire hotărârii din 2014 pentru a solicita instanţei repunerea femeii în drepturi. Instanţa de fond a respins cererea, iar acum urmează Curtea de Apel să se expună.
„Şi procedura de executare a avut loc fără translatorul de semne, în final a fost anulată procedura de licitaţie, tot din cauza lipsei de interpret. La moment suntem în proces de judecată prin care cerem anularea mai multor acte, verificarea a mai mulţi actori implicaţi în cazul respectiv”, a spus avocatul.
Ala Bargan, specialist al Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, menţionează că persoanelor cu deficienţe de auz deseori le este încălcat dreptul de acces la justiţie, prin neasigurarea participării la proces a unui interpret în limbajul semnelor. Specialista a mai spus că pentru a citi un document juridic şi a-l înţelege, persoanele cu surditate trebuie neapărat să fie asistate de un interpret, lucru care nu se întâmplă de fiecare dată, iar ca rezultat le sunt încălcate drepturile.