Naşii nu sunt obligatorii pentru cununia religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cununia ortodoxă reprezintă un eveniment spiritual de mare importanţă în viaţa unui cuplu. Verighetele, lumânările, colacii şi vinul sunt elementele obligatorii - însă naşii şi restul tradiţiilor locale nu sunt obligatorii.

Căsătoria religioasă este un eveniment spiritual în care doi tineri primesc binecuvântarea lui Dumnezeu, iar mirii fac un legământ de a fi împreună la bine şi la rău. Cununia religioasă este una dintre cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe, prin care un tânăr şi o tânără, de aceeaşi credinţă, se unesc de bunăvoie.

Când nu se fac cununii

Biserica Ortodoxă interzice oficierea cununiei religioase în cele patru posturi de peste an, în ajunul zilelor de miercuri şi vineri, precum şi în zilele marilor sărbători creştine, precum Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată, de la Crăciun până la Botezul Domnului inclusiv, Duminica Rusaliilor, Înălţarea Sf. Cruci, Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. 

În Republica Moldova se obişnuieşte să se joace nunţi în zi de sâmbătă, dar potrivit Pr. Viorel Cojocaru, bisericile nu fac cununii sâmbăta din mai multe motive: sâmbăta este zi de rugăciune pentru cei morţi şi de pregătire pentru Sfânta Duminică; întrucât după cununie, mirii şi invitaţii merg la petrecere, veselindu-se, unii se îmbată, este păcat să se facă toate astea sâmbătă seara spre duminică, care este zi pentru Sf. Liturghie; cununia religioasă se face miercurea, vinerea sau duminica. Cea mai potrivită zi pentru cununia religioasă este duminica, iar mai mult decât atât, asta e ziua când se face Sf. Liturghie şi mirii nu doar că pot, dar chiar trebuie să se împărtăşească (dacă nu au impedimente canonice).

Cum se desfăşoară cununia ortodoxă

Înainte de slujba cununiei are loc slujba de logodnă. Logodna - cuvânt slav care înseamnă a face făgăduinţă de căsătorie. Partea cea mai de seamă a slujbei de logodnă e punerea inelelor pe degetele mirilor de către preot. Inelele de logodnă sunt semnul iubirii şi al legăturii trainice pe care o făureşte taina cununiei între viitorii soţi. Inelul mai simbolizează veşnicia şi cuvântul de fidelitate al mirilor. Slujba logodnei şi a cununiei se face în „naos”, adică în mijlocul Bisericii, înaintea unei mese pe care se aşază Sf. Evanghelie, Cununiile, Sf. Cruce, sfeşnice cu lumânări şi inelele de logodnă. Mirele stă în dreapta, iar mireasa, la stânga lui.

Partea cea mai importantă din slujba cununiei este punerea cununiilor pe capul celor doi miri. Cununiile se pun direct pe cap, iar uneori se ţin de către vornicei. „Coroanele se pun obligatoriu pe capetele ambilor miri, doar că uneori, protejând coafura miresei, coroana e ţinută deasupra capului de vornicel.”, spune preotul Vasile Ciobanu.       

După punerea cununiilor se citeşte din Epistola Sf. Ap. Pavel în care se aseamănă legătura celor doi miri cu legătura dintre Hristos şi Biserică. Apoi se citeşte din Evanghelie istoria de la nunta din Cana Galileii, unde Hristos a transformat apa în vin, binecuvântând astfel unirea dintre un bărbat şi o femeie. Urmează binecuvântarea paharului cu vin din care se dă mirilor să guste pe rând, arătându-se astfel bucuria nunţii, iar pe de altă parte, unirea într-un cuget şi menirea comună a viitorilor soţi. După aceasta se face înconjurarea de trei ori a mesei de către preot, miri şi uneori naşi, această horă închipuie bucuria prilejuită de nuntă, iar apoi are loc rugăciunea de final şi predica preotului.

Naşii nu sunt obligatorii, au rol simbolic 

Naşii de cununie au doar o semnificaţie simbolică şi nu sunt obligatorii, e mai mult un obicei local, iar în Rusia şi Grecia nu există naşi la nuntă. Vă puteţi cununa şi fără naşi. „Tradiţia este doar la români şi moldoveni. Tradiţia în sine este frumoasă, a pornit de la aceea că tinerii aveau nevoie de un cuplu căsătorit care să-i îndrume şi săi înveţe în spiritul familiei creştine. Din pacate a degradat şi a devenit o tradiţie nesănătoasă. Biserica cunună mirii şi fără naşi. Taina cununiei are efect doar asupra mirilor. Preotul pune cununiile fără naşi, prezenţa lor este simbolică”, susţine preotul Vasile Ciobanu de la biserica Sf. Nicolae din satul Costeşti, Ialoveni.

Elemente obligatorii şi opţionale pentru cununie

La ceremonia căsătoriei religioase trebuie sa aveţi două verighete, două lumânări din ceară de albine, doi colaci şi o sticlă cu vin din care vor gusta mirii în timpul oficierii slujbei. De asemenea este nevoie de certificatul de căsătorie civilă.

Biserică oficializează cununia religioasă dacă nu aveţi covor, eşarfă cu care se leagă mâinele, ştergar etc - acestea sunt tradiţii şi obiceiuri locale care nu sunt obligatorii. Vă puteţi cununa şi fără ele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite