Moldovenii părăsesc Republica Moldova de sărbători

Moldovenii
părăsesc Republica Moldova de sărbători

România, una dintre cele mai solicitate destinaţii turistice. FOTO Arhivă Adevărul

După un an de muncă şi stres, moldovenii se hotărăsc să plece de sărbători din ţara care le-a dat bătăi de cap atât financiare, cât şi politice, pe parcursul ultimelor 12 luni. Unii merg la munte, alţii preferă să ciocnească un pahar de şampanie la mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, unele companii de turism din Chişinău spun că numărul persoanelor dornice să se odihnească peste hotare este la fel ca în anii precedenţi, altele însă recunosc că situaţia economică din ţară şi-a lăsat amprenta inclusiv asupra acestui domeniu.
 
Revelionul şi Crăciunul sunt aşteptate cu drag de moldoveni. Iarna este anotimpul zăpezii, iar cum Republica Moldova duce lipsă şi de aceasta, cetăţenii ei aleg să se odihnească în ţările vecine, unde au posibilitatea să schieze. „Destinaţiile solicitate sunt cele din România şi Bulgaria, acolo unde au parte de odihnă activă-excursii şi schi. Tot în România sunt solicitări pentru regiunile balneare şi de tratament, în special Sovata şi băile Govora”, spune Dumitru Cojuhari, vicedirectorul unei agenţii de turism.
 

Frică de Ucraina

Mai multe companii de turism au precizat că Ucraina este solicitată mai rar, chiar dacă infrastructura este bine dezvoltată în regiunea Bukove, iar pârtiile de ski sunt pregătite. Motivul pentru care se evită călătoriile în această ţară ar fi frica pentru propria securitate. În schimb, Irina Rotaru, directorul unei alte companii de turism din Capitală, spune că la agenţia condusă de ea se adresează multe persoane dornice de a pleca în Ucraina, pentru că pachetele pe care le au sunt exact pentru zilele de vacanţă pe care le au bugetarii.
 

Egiptul, o destinaţie controversată

Irina Rotaru a mai spus că din cauza situaţiei instabile din Egipt, destinaţia este solicitată tot mai puţin, mai ales că plecările sunt din aeroportul din Odesa. De asemenea, Ana Bolocan, şefa departamentului Turism al unei alte companii din Chişinău, spune că nici nu promovează foarte mult Egiptul, fiindcă este o destinaţie cu un risc sporit de securitate.
 
Totuşi, compania în care activează Dumitru Cojuhari a înregistrat în ultima perioadă mai multe solicitări spre Egipt. „Au început să reapară persoanele care vor să plece în Egipt din motivul că preţul este exagerat de mic. De exemplu, pachetul care include zborul tur-retur din aeroportul Odesa, cazarea pentru şapte nopţi şi opt zile cu prânzul, dejunul şi cina inclusă, costă 220 de euro pentru o persoană. Oferta este pentru Revelion şi Crăciun. Astfel, celor cărora nu le este frică, acum pot beneficia de preţuri foarte bune pentru Egipt. Aşa preţuri nu au mai fost niciodată, practic se achită doar costul zborului”, a explicat vicedirectorul.
 

Israel, o altă destinaţie cu probleme

Toţi reprezentanţii companiilor cu care am discutat au confirmat că sunt foarte puţine persoane care se încumetă să plece în Israel. Oamenii sunt informaţi atunci când se gândesc să plece în Israel că au şanse să fie întorşi înapoi fără nicio explicaţie din partea statului, chiar dacă au ajuns deja la destinaţie.
 

Destinaţii calde

Reprezentanţii companiilor de turism ne spun că de sărbători, cei mai mulţi moldoveni au ales să meargă la mare în Dubai. „Desigur, sunt multe rezervări pentru Bulgaria şi România, dar ca tendinţă de bază rămâne a fi Dubaiul. Lumea nu refuză să se ducă la munte, dar analizând piaţa, vedem că oamenii îşi rezervează direct bilete, nu prin agenţii, de aceea la noi se duc mai mulţi la mare, dar şi datorită faptului că avem oferte mari pentru destinaţiile calde. De exemplu, pentru Revelion am avut un pachet de 449 de euro pentru o persoană, care includea cazarea pentru şapte nopţi, zborul tur-retur şi micul dejun. Dar s-au epuizat toate locurile”, explică Ana Bolocan. Dubaiul este urmat de insulele Sri Lanka şi Thailanda. Ofertele pentru cea din urmă destinaţie încep de la 1.200 de dolari în care este inclus şi zborul, care durează 11-13 ore într-o singură direcţie.
 
Moldovenii vor ciocni o cupă de şampanie pe plajă. FOTO Arhivă Adevărul
 

Spiritul sărbătorilor de iarnă nu se simte în Chişinău

Chiar dacă cele mai multe pachete de vacanţă au fost rezervate pentru Crăciunul pe stil vechi în care sunt incluse şi cina de sărbătoare, foarte solicitate rămân a fi sejururile în târgurile şi pieţele din capitalele europene, unde se simte mult mai tare spiritul sărbătorilor de iarnă, decât la Chişinău, spun reprezentanţii companiilor. Astfel, turul cu autocarul la Budapesta, Viena şi Bratislava costă 165 de euro pentru trei zile şi include transportul, cazarea şi asigurarea unui ghid local. Pentru alte tururi, unde sunt vizitate patru capitale europene, preţul este de 200 de euro, cu aceleaşi oferte incluse.
 
citeste totul despre: