Medicii epidemiologi avertizează despre riscul sporit de infectare cu campylobacter
0Medicii epidemiologi avertizează populaţia despre riscul sporit de infectare cu campylobacter. Maladia se înregistrează pe parcursul întregului an, însă creşterea numărului de cazuri este caracteristică pentru perioada caldă a anului.
Potrivit medicului epidemiolog al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău (din cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică), Adriana Jitari, campylobacter este printre cele mai frecvente infecţii bacteriene care provoacă în rândul populaţiei boli diareice acute şi sistemice, transmite IPN.
Boala apare la toate grupele de vârstă. Incidenţa cea mai mare este raportată la copiii cu vârsta sub cinci ani, următoarea categorie de risc fiind adulţii tineri. La adulţi, campilobacterioza este mai frecventă în rândul locuitorilor din mediul rural, persoanelor a căror activitate este asociate cu animale şi păsări de curte. Infecţia este contagioasă şi se răspândeşte rapid prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unei persoane infectate. Boala se transmite timp de zece zile înainte de apariţia simptomelor şi două-trei săptămâni de la debutul bolii.
Cea mai frecventă cale de transmitere este cea alimentară, prin consumul de lapte nepasteurizat, carne de pasăre insuficient tratată termic. Frecvent se întâmplă ca mama să manipuleze biberonul sau suzeta sugarului după ce a contactat cu carnea de pui. Mai rar, dar se întâmplă, prin contactul direct cu fecalele animalelor infectate.
Boala se poate manifesta prin dureri abdominale uneori cu crampe, diaree, greaţă şi stări de vomă şi febră. Manifestările clinice determinate de campylobacterioză nu se deosebesc de cele cauzate de alţi agenţi etiologici ai bolilor diareice acute cu Salmonella şi Shighella. Infecţia poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală: spălatul pe mâini cât mai des.
În municipiul Chişinău, în toamna anului 2017 au fost înregistrate primele cazuri de campylobacterioză. De la începutul anului s-au înregistrat trei cazuri la copii vârsta cuprinsă între 0-3 ani.