Izolarea termică a clădirilor din Chişinău ar reduce costul facturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea sistemului de încălzire a clădirii economiseşte energia termică. FOTO: Adevărul
Schimbarea sistemului de încălzire a clădirii economiseşte energia termică. FOTO: Adevărul

Eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale este folositoare pentru mediul înconjurător şi economia Republicii Moldova. Blocurile de locuit din Chişinău pot beneficia de o îmbunătăţire a eficienţei energetice de până la 40 %, dacă s-ar implementa măsuri de economisire a energiei termice în toate clădirile vechi.

Creşterea performanţei energetice a clădirilor, foaia de parcurs pentru implementarea Legii privind performanţa energetică a clădirilor şi prezentarea proiectului ESCO Moldova au fost prezentate în cadrul atelierului de lucru „Performanţa energetică a clădirilor şi mecanisme de sprijin”. Evenimentul a avut loc în cadrul Săptămânii Eco-Energetice 2015 de la Chişinău, organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Ministerul Economiei al Republicii Moldova.

Sfaturi de economisire a energiei termice

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică din Republica Moldova, Mihail Stratan consideră că putem îmbunătăţi eficienţa energetică prin măsuri de conservare a energiei termice, îmbunătăţirea sistemului de încălzire şi implementarea tehnologiilor de ultimă generaţie. „Avem un potenţial mare în ţara noastră de economisire a energiei termice, doar că moldovenii nu se prea grăbesc din cauza că nu înţeleg cum se face. Dacă am avea un management eficient am putea economisi până la 40 %”.

„Eficienţa energetică începe de la amplasarea geografică a clădirii, amplasarea obiectului cu faţa la soare, orientarea spre soare, gestionarea căldurii în clădire, izolarea termică a locuinţei, căptuşeală, schimbarea ferestrelor termopan, schimbarea instalaţiilor noi şi a caloriferelor cu robinet şi până la implementarea unor tehnologii noi la fiecare clădire în parte, inclusiv la cele vechi”, spune Mihail Stratan câteva metode accesibile pentru economisirea căldurii de către consumatorii responsabili. Prin măsurile simple se economiseşte aproximativ 10-15 % din energia termică. De asemenea, cetăţenii pot opta pentru ferestre din lemn natural cu termopan în loc de termopan PVC. Lemnul fiind mai sănătos şi mai aerisit, doar că costurile sunt mai mari şi nu oricine îşi permite.

Se caută bani pentru izolare termică

Clădirile noi din oraşul Chişinău sunt dotate cu izolare termică, cea mai mare problemă rămâne la clădirile vechi. Construcţiile vechi au nevoie de schimbarea sistemului de încălzire şi de ventilare pentru aerul din atmosferă. Autorităţile naţionale sunt în căutare de fonduri pentru izolarea tuturor clădirilor vechi. În fondul energetic naţional sunt aproximativ 30 milioane de lei. Mihail Stratan spune că nu se ştie câte clădiri au fost izolate până acum, dar în scurt timp vor obţine finanţare şi vor izola clădirile.

ESCO Moldova – modalitate de finanţare a izolării termice

În anul 2012 a fost adoptată Legea privind performanţa energetică a clădirilor şi foaia de parcurs. „Suntem în căutarea partenerilor de dezvoltare energetică pentru implementarea tuturor politicilor din foaia de parcurs. Una din prevederile Legii spune că toate clădirile de stat trebuie să aibă un consum egal cu zero până în anul 2018”, susţine Stratan.

În cadrul atelierul de lucru, cei prezenţi au discutat despre implementarea proiectului ESCO Moldova. „ESCO Moldova presupune o investiţie în izolarea termică a clădirii, iar banii sunt recuperaţi în timp din economiile la factura pentru energia termică”, spune Stratan.

Proiectul ESCO Moldova a fost lansat la începutul acestui an cu ajutorul PNUD Moldova. „Dacă locatarii unui bloc locativ nu au bani pentru a realiza o investiţie capitală pentru eficienţa energetică a clădirii, pot veni în ajutor companiile de eficienţă energetică, care oferă un produs integru atât financiar, cât şi cel tehnic. Compania va face un audit energetic pentru a determina unde sunt pierderile cele mai mari în clădire şi care sunt costurile. După ce vor fi executate lucrările  de reabilitare termică, beneficiarul va achita pentru o perioadă aceleaşi facturi pentru a compensa investiţiile în proiect. Atunci când se răscumpără investiţia şi compania obţine profitul stipulat în contract, beneficiarul va achita conform facturilor, care vor fi mai mici decât erau iniţial,” ne spune Nicolae Zaharia, manager proiect PNUD Moldova. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite