Iarna a adus un coşmar ecologic în Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele zile ale lunii decembrie, în oraşul Moscova a căzut puţină zăpadă, ceea ce a împrumutat oraşului imaginea de altă dată, aerul devenind mult mai curat. În noiembrie însă, în capitala rusă a fost un adevărat coşmar ecologic, pe care anti-ciclonul de durată l-a înrăutăţit şi mai mult.

Moscova nu a fost niciodată faimoasă pentru un aer curat şi proaspăt, dar toamna care tocmai s-a încheiat va fi ţinută minte mult timp pentru lanţul de mirosuri neplăcute care au afectat oraşul. Autorităţile au oferit o varietate de motive pentru care aerul a fost din când în când greu de respirat. Serviciul rus de monitorizare meteo Roshydromet a menţionat despre o eliberare de gaze în cartierul Liublino. Organizaţia de monitorizare a conservării naturii Rosprirodnadzor a spus oficial că rafinăriile de petrol şi facilităţile de regenerare ale gazelor de la anumite centrale termoelectrice erau responsabile de calitatea aerului, în timp ce ministrul Situaţiilor de Urgenţă a raportat anumite probleme la rafinăriile de petrol ale Moscovei din partea sudică a oraşului, dincolo de şoseaua de centură MKAD care încercuieşte oraşul, scrie agenţia TASS.

Poluarea a depăşit limita toleranţei

În rezultat, conţinutul sulfidelor de hidrogen în aerul din Moscova la sfârşitul lunii noiembrie era de cinci ori mai mare decât limita de toleranţă. Absenţa vântului a făcut lucrurile şi mai rele. Pe 10 noiembrie, se spunea că mirosul ouălor stricate putea fi sesizat chiar în centrul Moscovei.

Ecologiştii independenţi cred că nu a fost nimic altceva decât o eliberare admisă de oameni, dar nimeni nu a revendicat responsabilitatea până astăzi.

Până la sfârşitul lunii noiembrie, concentraţia medie de dioxid de azot în Moscova a sporit cu 50%, iar cea a dioxidului de carbon s-a dublat. Specialiştii au învinovăţit anticiclonul care a ţinut oxizii azotului în straturile inferioare ale atmosferei de stratul de ceaţă periculos. Problemele au atras după sine, din nou, interesul public în chestiunile de mediu. În cotidianul Kommersant este citat Alexander Kuksa, directorul tehnic al Asociaţiei de laboratoare independente Test-Eco, care spune că „oamenii din Moscova au încetat, în sfârşit, să se gândească ce e în aerul pe care îl inspiră şi au început să caute cauzele. Acesta este un semn sigur al regresului major în protecţia de mediu pe care autorităţile din Moscova l-au permis”.

Maşinile prea vechi

Cei mai mulţi ecologişti sunt de acord că în afară de dezastrele provocate de oameni şi incinerarea deşeurilor de crengi şi a resturilor de cherestea, vehiculele cu motor aruncă peste 90% din poluanţi în aerul din Moscova. Situaţia fumurilor reziduale în Moscova este cu mult mai rea decât în oraşele europene sau cele din SUA, deoarece există încă prea multe vehicule vechi Euro-3 şi Euro-2.

„Serviciile responsabile nu fac practic nimic pentru a monitoriza deşeurile periculoase şi condiţiile tehnice ale automobilelor”, spune Valerii Petrov, preşedintele consiliului Centrului Ecologic Rus. „Înainte se acorda o atenţie mult mai mare condiţiei tehnice a vehiculelor în timpul testelor de rutină a stării lor”. El crede că introducerea amenzilor pentru conducerea în oraş pentru vehiculele înregistrate în altă parte ar putea îmbunătăţi situaţia.

Asfalt în loc de parcuri

Experţii se plâng că nu există o „poliţie ecologică” veritabilă, fiind prezentă doar denumirea. Pe de o parte, facilităţile industriale mari din Moscova sunt restricţionate, ceea ce ajută la scăderea poluării aerului, dar pe de altă parte, în loc de a converti suprafeţele de pământ libere în grădini publice şi parcuri, autorităţile îi lasă pe dezvoltatori să construiască edificii comerciale.

Petrov spune că standardul spaţiilor verzi pe cap de locuitor este profund încălcat în Moscova. „În loc să planteze copaci şi grădini ei au îngropat Moscova în asfalt”, a zis el.

Şi, în cele din urmă, încă un factor care contribuie la calitatea aerului din oraş este existenţa unor mari spaţii de depozitare a gunoiului în jurul Moscovei şi problema debarasării de gunoiul solid de provenienţă casnică. „În prezent, putem spune sigur: calitatea aerului din Moscova lasă mult de dorit”, concluzionează Petrov.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite