Guvernul a găsit circa 450 de milioane de lei necesari pentru o majorare mai mare a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 90% din beneficiari primesc pensii mai mici de minimul de existenţă
Peste 90% din beneficiari primesc pensii mai mici de minimul de existenţă

Pensiile vor creşte cu aproape 15%. De cele mai mari majorări, care vor fi operate începând cu 1 aprilie, vor beneficia pensionarii care primesc mai puţin de 1.311 lei pe lună

La ultima sa şedinţă, Executivul demisionar a fost neobişnuit de darnic şi a aprobat o majorare semnificativă a pensiilor. Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat că pe lângă indexarea cu 6,75% ce va fi aplicată de la 1 aprilie, a fost elaborat şi un proiect de lege ce prevede că pensiile mai mici de1.311 lei (minimul de existenţă pentru pensionari) vor fi mărită cu încă 8,25%.
„Reieşind din capacitatea sistemului informaţional, indexarea de 6,75% va ajunge la beneficiari imediat după 1 aprilie, iar cele  8,25% sper că după 1 mai, cu condiţia să fie aprobate de către Parlament “, a declarat Valentina Buliga.

VOR FI NECESARE  449 DE MILIOANE DE LEI

Premierul Vlad Filat a susţinut iniţiativa: „Avem o restanţă. E vorba de reforma sistemului de pensionare, pe care nu o putem face în acest an. Oamenii însă aşteaptă pensii mai mari acum“. Potrivit lui Filat, la buget ar exista suficiente resurse financiare pentru o majorare mai mare a pensiilor. „Avem o creştere a veniturilor la buget cu 7,5% în ianuarie şi cu 7,8% în februarie. Cred că vom găsi suma de 449 de milioane de lei necesare suplimentar în acest an, pentru această creştere mai semnificativă“, a anunţat premierul demisionar. Decizia Guvernului va afecta peste 90% din cei 639.000 de beneficiari de pensii.

Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, a precizat că, deocamdată, nu este clar de unde a găsit brusc Guvernul asemenea resurse financiare. „E o soluţie de scurtă durată. De fapt, ceea ce face Guvernul poate avea efecte inverse. Or, cei care au contribuit mai mult la fondul de pensii se vor simţi lezaţi în drepturi“, a afirmat expertul. În opinia lui Budianschi, autorităţile recunosc faptul că este nevoie de o reformă a sistemului de pensii, dar pentru asta nu au existat condiţii politice. „O reformă de acest fel ar necesita o etapă de tranziţie de 10-15 ani şi, cel mai important, e nevoie de surse de finanţare“, a adăugat economistul.

ACŢIUNE PREELECTORALĂ?

Deputatul socialist Igor Dodon vede în iniţiativa Guvernului şi o pregătire pentru alegeri anticipate. „Probabil că Vlad Filat se pregăteşte deja de anticipate, aprobând un astfel de document. Noi am propus două proiecte de lege pentru majorarea pensiilor cu 20%, în două etape: cu 10% de la 1 aprilie şi cu alte 10% de la 1 octombrie. Acolo am precizat de unde pot fi găsiţi bani pentru o creştere mai mare a pensiilor“, a menţionat parlamentarul socialist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite