Convenţia de la Istanbul va fi semnată de către Moldova în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratificarea şi semnarea Convenţiei de la Istanbul ar fi un succes pentru Republica Moldova, fiindcă este un instrument important pentru protecţia victimelor violenţei domestice, susţin specialiştii care speră ca până în 2015 acest lucru să se întâmple.

Potrivit Centrului Internaţional „La Strada”, ratificarea acestui document ar responsabiliza statul şi ar permite emiterea unei ordonanţe de protecţie de urgenţă din partea poliţistului de sector, s-ar crea un număr mai mare de centre care să acorde asistenţă atât victimelor violenţei în familie, cât şi agresorilor. Şi, nu în ultimul rând, s-ar ajusta legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, unde victimele violenţei în familie s-ar regăsi în categoria beneficiarilor.

Protecţie deplină a victimelor

„Violenţa domestică este considerată infracţiune, iar datorită acestui document victimei violenţei în familie îi va fi asigurată protecţia deplină. La fel, Convenţia de la Istanbul prevede instituirea serviciilor specializate atât pentru victimele violenţei, cât şi pentru agresori. Adică ar trebui să avem în jur de trei mii de locuri de plasament pentru victime, nemaivorbind de servicii de zi. Pe moment, R. Moldova are un singur centru specializat pentru agresori, ceea ce nu e suficient. Mai este nevoie de servicii pentru consiliere familială, elaborarea standartelor de calitate şi a regulamentelor acestor servicii. Semnarea acestui document va obliga statul să asigure toate aceste servicii şi să întreprindă acţiuni concrete”, a declarat Daniela Misail-Nichitin, preşedinta Centrului Internaţional „La Strada".

Deşi, reprezentanţii societăţii civile au sperat că documentul va fi ratificat până la începerea campaniei electorale, acest lucru nu s-a întâmplat. Totuşi, aceştia speră că în 2015 documentul va fi semnat.

Terenul, aproape pregătit

„Toate structurile, atât din cadrul Guvernului, cât şi din cadrul societăţii civile, au fost implicate activ în pregătirea terenului pentru ratificarea acestui document. Draftul este la Ministerul Muncii. Efectiv, terenul este pregătit. Urmează să fie demarată procedura de semnare, dar asta va fi posibil când vom avea un nou Parlament şi un nou cabinet de miniştri. Dacă R. Moldova, după alegeri, va urma parcursul pro-european, atunci nu va avea încotro şi va trebui în 2015 să ratifice acest document”, a mai menţionat Daniela Misail-Nichitin.

Ministerul Muncii, reticent

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei este autoritatea responsabilă de domeniul prevenirii violenţei în familie. Cu toate acestea, reprezentanţii ministerului nu dau nicio asigurare că, în următorul an, documentul va fi ratificat, deoarece semnarea lui implică costuri financiare substanţiale pe care statul trebuie să le prevadă pentru asigurarea eficientă a standardelor internaţionale şi ajustarea mecanismului de soluţionare a actelor de violenţă şi de prevenire a fenomenului.

„Nu ştiu dacă vom ratifica Convenţia respectivă în 2015, deoarece este foarte mult de lucru. Pentru asta, noi trebuie să mai pregătim şi sistemul justiţiar, şi societatea, care trebuie să primească şi să ofere astfel de servicii. Avem un proiect de lege elaborat în baza unui raport de compatibilitate a legislaţiei naţionale făcut la Convenţia de la Istanbul care ne-a ajutat foarte mult, iar în baza acestui raport am făcut un proiect de lege, care deja a fost prezentat la o primă avizare, iar acum se află în al doilea proces de avizare”, a specificat şefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenirea violenţei, Lilia Pascal.

Ministerul de Externe, dispus

Iniţierea negocierii unui tratat internaţional se efectuează prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, instituţie care s-a arătat mai sigură în vederea semnării documentului.

„Autorităţile Republicii Moldova se pregătesc de semnarea Convenţiei de la Istanbul în 2015. Pentru anul în curs, Guvernul şi-a propus pregătirea pachetului de legi pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ în conformitate cu Raportul de compatibilitate a legislaţiei naţionale cu prevederile Convenţiei. În prezent, aspectele practice se discută în cadrul grupului de lucru instituit la nivelul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu participarea experţilor din cadrul MAI şi Procuraturii Generale. Către sfârşitul anului se vor organiza consultări publice, inclusiv cu societatea civilă şi partenerii de dezvoltare (Consiliul Europei, ONU, UN-Women etc.) pentru definitivarea proiectului de lege şi avansarea acestuia către o nouă procedură de reavizare. Vor fi luate în calcul propunerile care au fost prezentate suplimentar, până în prezent, de către instituţiile competente. Textul final va fi prezentat spre aprobare Guvernului şi, ulterior, Parlamentului”, a declarat Ana Taban, şefa servicului de presă al MAEIE.

Potrivit datelor oficiale, şase din zece femei au fost supuse, cel puţin o dată, unei forme de violenţă. În urma acţiunilor violente comise de agresori în cadrul familiei, în ultimul an au avut loc 22 de omoruri, cinci persoane s-au sinucis, iar în 36 de cazuri a survenit decesul victimei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite