Cine este traficat în Republica Moldova şi cu ce scop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recrutorii de fiinţe umane folosesc drept momeală frecventă ofertele de lucru. Majoritatea victimelor traficului de fiinţe umane din Republica Moldova sunt femei şi fete traficate în scop de exploatare sexuală sau prin muncă.

Multe fete şi femei cred că vor lucra în calitate de asistenţi în magazin sau menajeră. De fapt, ele sunt forţate să practice prostituţia. Şi bărbaţii devin victime ale traficanţilor de fiinţe umane, fiind forţaţi să cerşească sau să muncească în domeniul agriculturii şi contrucţiilor.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Republica Moldova a înregistrat de-a lungul ultimilor ani o creştere a numărului bărbaţilor supuşi traficului în scopul exploatării prin muncă. Dacă în anul 2010 bărbaţii traficaţi constituiau 21% din numărul total de victime ale traficului de fiinţe umane, în anul 2012, ei constituie 29% din victime.

Copiii sunt de obicei traficaţi pentru exploatare sexuală, furt şi cerşetorie forţată.

Victimele traficului nu sunt întotdeauna transportate în străinătate

Nu toate cazurile traficului de fiinţe umane implică trecerea frontierei. În ultimul timp cresc cazurile identificate de trafic intern. Astfel, traficanţii aduc persoane din mediul rural în oraşe şi le forţează să cerşească sau să se prostituieze. Ulterior, persoanele care au fost traficate în propria ţară pot fi traficate în străinătate. Din anul 2000 până în anul 2013 au fost înregistrate 171 de cazuri de trafic intern în Republica Moldova.

În anul 2005, Parlamentul de la Chişinău a adoptat Legea privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, care sporeşte răspunderea pentru crimele privind traficul de fiinţe umane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite