Cele mai prospere ferme din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai prospere ferme din Republica Moldova. FOTO: Arhiva Adevărul
Cele mai prospere ferme din Republica Moldova. FOTO: Arhiva Adevărul

Cele mai prospere ferme din Republica Moldova. Republica Moldova este considerată o ţară cu potenţial mare de dezvoltare a agriculturii, iar produsele agricole ecologice reprezintă o nişă pentru export în Uniunea Europeană.

Cele mai prospere ferme din Republica Moldova: Eco Reserve „Grădina Mea”

Eco Reserve „Grădina Mea” este o fermă de produse agricole eco din satul Budeşti în apropiere de oraşul Vadul lui Vodă. Producătorul ecologic, Nicolae Cojocaru a lăsat munca de birou şi a cumpărat un lot de pământ, unde împreună cu părinţii, soţia şi copiii cultivă cele mai sănătoase legume şi fructe eco precum roşii, ardei dulce şi iute, cartofi, ceapă, castraveţi, prune, mere, pepene verde, usturoi, dovleac, vinete etc. Pentru a trăi o viaţă sănătoasă şi frumoasă trebuie să mâncăm puţin, dar calitativ – spune Nicolae, ţăranul inspirat de ţărână şi ţară. De câţiva ani, datorită unui suport financiar din Cehia, a reuşit să-şi construiască o gheretă mobilă din lemn cu care participă la toate târgurile şi festivalurile tematice din ţară. 

Cele mai prospere ferme din Republica Moldova: Goris Tomatoes

Ferma agricolă „Goris Tomatoes” produce o mulţime de legume naturale, începând din primăvară până toamna târziu cum ar fi ceapă verde, ridiche, dovleac, porumb, ardei dulce şi iute, roşii, sfeclă roşie, morcovi, cartofi etc. Cultivă şi un sortiment variat de verdeaţă: spanac, salată variată, rucola, mangold, stevie, pătrunjel, mărar etc. Din anul 2013 au lansat schema de livrare CSA (Agricultura cu Sprijinul Comunităţii), care presupune că consumatorii plătesc o sumă de bani înainte de sezon şi primesc câte un coş de legume şi verdeaţă proaspătă în fiecare săptămână, timp de aproximativ 22 săptămâni. 

Cele mai prospere ferme din Republica Moldova: Brânză eco de Logofteni

Brânză de vaci, lapte, unt, iaurt, chefir şi caşcaval ecologic, preparate în satul Logofteni din raionul Făleşti de către producătorul eco Vasile Cireş. Laptele de vaci ecologic este curat şi sănătos. Fermierul are certificat ecologic pentru 540 de hectare de teren, apoi în anul 2012 şi pentru producţia de lapte a obţinut acelaşi certificat. La fermă se produce caşcaval după reţete italine şi olandeze. Brânza „Regina” este făcută după reţetă italiană, din 15 litri de lapte şi poate fi similară cu Parmezanul sau Parmigiano Reggiano. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite