Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova.  Ruşi, ucraineni, bulgari, ţigani, armeni, polonezi, şi evrei trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, conform datelor neoficiale ale recensământului populaţiei din anul 2014 şi a celui din 2004.

Recensământul populaţiei din anul 2004 a fost pus sub semnul întrebării de către Consiliul Europei, care au monitorizat desfăşurarea recensământului. Aceştia au avut zece echipe de experţi internaţionali care au cuprins toate raioanele ţării. Experţii au depistat cazuri în care recenzorii locali încurajau oamenii să declare că sunt moldoveni, nu români. Mai mult decât atât, recenzorii le sugerau oamenilor să treacă în chestionar etnia de moldovean, nu de român. „În unele familii existau dispute între soţi: soţia spunea că e româncă, iar soţul o contrazicea că e moldoveancă. În aşa cazuri, ele trebuiau să ţină cont de specialiştii de la Statistică”, declara canadianul John Kelley, preşedintele grupului de experţi internaţionali. 

Ultimul recensământ a fost efectuat în anul 2014, dar nici acesta nu a trecut fără încălcări. Tinerii Moldovei au desfăşurat o campanie amplă de informare a cetăţenilor şi ulterior au monitorizat procesul de implementare a recensământului. Printre abaterile sesizate de Tinerii Moldovei se află numărul insuficient al recenzorilor, lipsa de pregătire a acestora, recenzori afiliaţi politic, notarea cu creionul a răspunsurilor şi rescrierea lor ulterioară cu pixul. Semne de întrebare au stârnit şi cifrele care desemnează numărul cetăţenilor recenzaţi.

Moldoveni s-au declarat peste 75 % din populaţia totală a ţării cu aproximativ 7 % mai puţini decât la recensământul din anul 2004. Dintre aceştia 40,3 % susţin că vorbesc limba română, iar restul se declară vorbitori de grai moldovenesc. Conform datelor de la ultimul recensământ din anul 2014, s-au declarat români 23,2 % din populaţia ţării. În anul 2004 oamenii care s-au declarat români erau doar 1,9 % din populaţie.

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova: Ucraineni 

Comunitatea ucrainenilor constituie circa 7,6 % din populaţia ţării, mai puţin cu 3,6 % faţă de datele prezentate de recensământul din anul 2004. Cei mai mulţi ucraineni locuiesc în zona de nord a Republicii Moldova, dar şi în oraşul Comrat, Taraclia, Basarabeasca şi Vulcăneşti din zona de sud. Periodic desfăşoară activităţi culturale prin care prezintă tradiţiile, portul şi gastronomia ţării de origine. 

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova: Ruşi

Ruşii, cât ar părea de straniu, constituie doar 5,4 % din populaţia ţării, fiind pe locul patru. Aceştia sunt în descreştere cu 4 %. Aceştia locuiesc în oraşele Bălţi, Ocniţa, Edineţ, Briceni, dar şi Chişinău. Comunitatea rusă este foarte activă în domeniul politic, economic şi cultural al Republicii Moldova. Ruşii organizează anual un festival al clătitelor în preajma postului mare, care a devenit foarte popular la Chişinău. De asemenea, la Chişinău activează Teatrul rus „A. P. Cehov”, anual au loc Zilele Filmului Rusesc şi alte activităţi destinate minorităţii ruse. 

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova: Găgăuzi

Comunitatea găgăuzilor este de 3,8 % conform datelor de la recensământul din 2004. Aceştia locuiesc în zona de sud-vest a Republicii Moldova denumită zona Bugeac. Găgăuzii sunt un popor ce vorbesc mai mult un dialect al limbii turce, dar sunt de confesiune creştini ortodocşi. Găgăuzii sunt stabiliţi cu traiul în localităţile Tomai, Congaz şi oraşul Comrat. 

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova: Bulgari

Bulgarii sunt al cinci-lea grup minoritar din Republica Moldova, fiind de 2,02 % din populaţia ţării, conform datelor recensământului din anul 2004. Bulgarii locuiesc preponderent în raionul Taraclia – peste 65 %, dar şi în raioanele Basarabeasca, Cahul, Leova, Cantemir, Cimişlia şi Căuşeni din sud-estul Basarabiei. 

Ce minorităţi trăiesc în Republica Moldova: Ţigani

Ţiganii reprezintă sub un procent din populaţia ţării. Cea mai mare comunitate de ţigani locuiesc în oraşul Soroca, tot aici sunt şi cei mai bogaţi ţigani. La Soroca este o zona denumită „Dealul Ţiganilor”, unde îşi duce traiul Baronul Ţiganilor. Ţiganii mai locuiesc la Chişinău, Edineţ şi Nisporeni. În satul Vulcăneşti din raionul Nisporeni este ocupat doar de ţigani analfabeţi şi săraci. Ţiganii se manifestă prin casele şi îmbrăcămintea exorbitantă, dar şi prin fanatismul faţă de tradiţiile păgâne, superstiţii şi vrăjitorii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite