Acţiunile de caritate din acest an care i-au apropiat mai mult pe oamenii din Republica Moldova

Acţiunile de caritate din acest an care i-au apropiat mai mult pe oamenii din Republica Moldova

Băieţii nevoiaşi de la Casa de copii cu deficienţe mintale din oraşul Orhei. FOTO: facebook.com/Agapis

Moldoveni de pretutindeni, dar şi străini, aduc bucurie de Crăciun copiilor nevoiaşi din Republica Moldova. An de an, aceştia dăruiesc cadouri prin intermediul campaniilor de caritate organizate de fundaţii sau ONG-uri din ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproximativ şapte mii de copii din ţara noastră au primit cadouri de Crăciun şi au simţit magia Sărbătorilor de iarnă. Copiii au fost vizitaţi de ajutoarele lui Moş Crăciun, venite din toate colţurile ţării cu dulciuri, jucării, hăinuţe, rechizite şcolare şi cărţi.
 

Cadoul din cutia de pantofi

De patru ani încoace, străini din Anglia, Germania sau Belgia au trimis copiilor moldoveni atâtea daruri cât încap într-o cutie de pantofi. În fiecare an, Club Rotary Chişinău organizează campania Cadoul din cutia de pantofi (Shoe Box – eng.), prin intermediul căreia adună dulciuri, rechizite, jucării şi haine de la cetăţeni străini. În luna decembrie 2015, Club Rotary Chişinău a primit 6000 de cutii din Anglia şi le-a distribuit la 6000 de copii din raioanele Cimişlia, Călăraşi, Rezina, Criuleni, Liceul „Lucian Blaga” din oraşul Tiraspol şi alte localităţi din regiunile de Nord, Sud şi Centru ale ţării.
 
Cadoul din cutia de pantofi este o idee care a prins contur în întreaga lume cu scopul de a ajuta copiii sărmani. Se ia o cutie de pantofi, se umple cu tot de ce are nevoie un copil (rechizite, cărţi, dulciuri, produse de igienă personală, jucării etc), se împachetează cu hârtie colorată şi se aduce la punctul de colectare anunţat de către organizatori. Uşor-uşor, proiectul de caritate prinde viaţă şi la Chişinău. În acest an, Fundaţia „Ajută un Om” a reuşit să adune sute cutii de care s-au bucurat copiii din localităţile Drăguşeni, Străşeni, Călăraşi, Chişinău etc.
 
Copiii din satul Drăguşeni, raionul Străşeni. FOTO: facebook.com/Cadoul din cutia de pantofi
 

Încredere în oameni buni

Moldoveni din toate colţurile ţării s-au mobilizat în acest an şi împreună cu Asociaţia „Agapis” de pe lângă Biserica Sf. Dumitru din Chişinău au colectat produse alimentare, detergent, haine, jucării, pampers şi eletrocasnice pentru două case de copii din oraşele Orhei şi Străşeni. Cei 208 băieţi de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei şi-au recăpătat încrederea în oameni, care nu rămân indiferenţi la necesităţile lor. Prin donaţiile oferite de Agapis, oamenii cu inimă mare au readus zâmbetul pe faţa celor 80 de copii orfani din oraşul Străşeni.

FOTO: www.diaconia.md
 
Misiunea Socială „Diaconia”, pentru al 5-lea an consecutiv, a organizat campania de binefacere „De la Mame pentru Mame”. Prin acţiunile organizate au reuşit să adune suma de 47.000 de lei şi peste 400 de kilograme de haine donate de către oameni. Cu resursele acumulate în cadrul campaniei au fost ajutaţi 317 copii ce locuiesc doar cu mama.
 
FOTO: www.filocalia.md 

Fii solidar cu Moş Crăciun!

Crăciunul este sărbătoarea copilului şi a familiei. Însă, pentru mulţi copii sărbătorile înseamnă zile trăite în frig şi sărăcie. Asociaţia de Binefacere „Filocalia”, pentru al 5-lea an consecutiv, a organizat campania de caritate pentru copii şi familie „Fii solidar cu Moş Crăciun”. În cadrul campaniei au fost ajutaţi circa 400 de copii şi 30 de bătrâni din localităţile Costeşti (raionul Ialoveni), Hârbovăţ (Călăraşi), Zguriţa (Drochia), Cotiujenii Mari (Şoldăneşti), Grozeşti (Nisporeni) şi oraşele Străşeni şi Călăraşi. Din Transnistria au fost ajutaţi copiii nevoiaşi din satul Coşniţa din raionul Dubăsari. Iar din autonomia Găgăuzia au primit daruri de Crăciun copiii săraci din localităţile Chirsova, Congaz şi Comrat. 

Casa internat din orhei. FOTO: facebook.com/Agapis

Surpriza migranţilor moldoveni

Mai mulţi moldoveni stabiliţi în Olanda, Franţa, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda şi România au organizat o cină „ca la restaurant” pentru bătrânii de la Azilul din Cimişlia. Migranţii moldoveni au cumpărat produse alimentare, un tonometru şi cadouri personalizate pentru 34 de bătrâni din raionul Cimişlia în sumă de 17.000 de lei. Tinerii din diasporă au bucurat cu dulciuri şi pe copiii de la Centrul Social pentru Copii din satul Selemet, Cimişlia.

Bătrânii de la Azilul din Cimişlia. FOTO: FTBD
 
Cei 34 de vârstnici de la Azilul din Cimişlia au fost colindaţi de Crăciun de către tinerii din diasporă, iar Moş Crăciun le-a oferit fructe, dulciuri şi lenjerie intimă. „Astăzi ne-aţi organizat o adevărată sărbătoare, ne-am bucurat de o atmosferă ca în familie. De o astfel de cină, ca la restaurant, cred că nu s-au bucurat bătrânii niciodată. Iar de produsele alimentare ne vom bucura încă mult timp înainte”, a spus colindătorilor Tudor Ghenciu, directorul Azilului.
citeste totul despre: