Şanse la instruire pentru  copiii de la Oncologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noul centru educaţional vor preda zece profesori. Foto: UNESCO
În noul centru educaţional vor preda zece profesori. Foto: UNESCO

La Institutul Oncologic va fi deschis un Centru educaţional pentru micii pacienţi. În cele două săli de clasă, copiii vor putea învăţa mai multe materii din programa şcolară.

Micuţii internaţi la Institutul Oncologic pe o perioadă mai lungă de timp îşi vor putea urma programa şcolară în incinta spitalului, cu începere din 18 martie. Aceştia vor avea acces în două săli de cursuri amenajate de UNESCO şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.

„Acum avem circa 45 de copii care pot învăţa în aceste săli. Vorbim despre copiii bolnavi de leucemie sau cu tumori solide, care au nevoie de îngrijire medicală prelungită“, susţine directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat.

Săli pentru şcolari şi preşcolari

Centrul educaţional se află la etajul 2 al spitalului, în apropierea secţiei de Hematologie, şi e compus din două săli: una pentru copiii de grădiniţă şi cealaltă pentru şcolari. „Programa predată este din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Aici vor lucra doi psihologi şi nouă profesori care vor preda mai multe materii: matematică, biologie, chimie, istorie, geografie şi limbile străine“, spune Alexandra Zbârnea, coordonatorul acestui centru, din partea Ministerului Educaţiei. Ea adaugă că minorii vor putea învăţa în aceste clase limba engleză, franceza, rusa şi bulgara.

Potrivit unui studiu desfăşurat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), circa 220 de copii din toată ţara sunt internaţi, anual, pentru perioade cuprinse între trei şi zece luni. Astfel, în timpul petrecut în spital, aceştia întâmpină dificultăţi în urmarea programei şcolare. În plus, după ce sunt externaţi, au probleme în ceea ce priveşte recuperarea orelor pierdute de la şcoală şi, implicit, absolvirea cu brio a anului de învăţământ.

„Copiii beneficiază de programe individuale de instruire. Fiecare profesor predă mai multe discipline. Cursurile sunt ţinute în limba română şi în rusă“, susţine şi Anastasia Taburceanu, din partea organizaţiei.

Investiţii de 500.000 de euro

Pentru amenajarea acestui centru educaţional, UNESCO şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare au alocat un buget de 500.000 de euro. În acest proiect au mai fost implicate Ministerul Sănătăţii, cel al Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

„Cinci profesori au fost deja pregătiţi la Viena. Urmează să mai fie instruiţi încă cinci angajaţi de la acest centru educaţional şi doi psihologi“, precizează Anastasia Taburceanu, făcând referire la setul de traininguri speciale organizate la spitalul pentru copii „St. Anna“ din capitala Austriei. Cursurile au ca scop  îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi predare ale profesorilor care vor interactiona cu minorii care suferă de cancer.

Transplant pediatric

Până la finele anului în curs, UNESCO şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare plănuiesc să deschidă la etajul 3 al Institutului Oncologic un centru de transplant pediatric cu măduvă osoasă, primul de acest fel din Republica Moldova. Pentru amenajarea acestui amplasament a fost alocat un fond de 250.000 de euro.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite