Veterani de război condamnă decorarea lui Ilan Şor cu Insigna de Onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de veterani ai conflictului armat de la Nistru a emis o declaraţie în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa R. Moldova (UNVRI) l-a decorat pe primarul de Orhei, condamnat în primă instanţă, Ilan Şor, cu Insigna de Onoare. Diploma de certificare a decorării a fost semnată de preşedintele respectivei organizaţii, Mihai Balan, care, spun veteranii, nu îi reprezintă.

Într-o conferinţă de presă la IPN, colonelul Gheorghe Slutu, a spus că veteranii au luptat şi pentru edificarea statului de drept, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru prosperarea cetăţenilor, confortul de a trăi acasă în condiţii decente şi civilizate. „Or, Şor este o unealtă docilă a lui Plahotniuc, responsabil de furtul miliardului şi este persoana care figurează cel mai frecvent în raportul Kroll. Faptul că împarte la dreapta şi la stânga fărâme din banii publici furaţi nu-l face deloc demn de distincţii”, susţine Gheorghe Slutu.

Veteranii mai spun că gestul făcut de conducerea UNVRI demonstrează servilism faţă de guvernare. Şi acest lucru este contrar deciziei Consiliului Naţional al Uniunii din 22 mai 2015, care a decis susţinerea unanimă a mişcării civice protestatare. „Cu regret, ne convingem odată în plus că Mihai Balan, care a ajuns preşedinte prin fraudă, a dispersat veteranii, face declaraţii şi organizează acţiuni iresponsabile în numele veteranilor, făcând jocul lui Plahotniuc prin complicele său politic şi penal, Ilan Şor”, se arată în declaraţia grupului de veterani.

Potrivit lui Chiril Moţpan, colonel de politie şi vicepreşedinte al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, pe parcursul ultimilor ani, din păcate, veteranii de război au devenit marfă de schimb în mâinile unor impostori de la guvernare sau în mâinile unor reprezentanţi ai uniunilor veteranilor ajunşi în funcţie prin fraudă. „Guvernanţii au reuşit să corupă şi să-i disperseze pe cei care şi-au apărat ţara cu armele în mână”, a spus Chiril Moţpan.

Generalul Anton Gămurari a remarcat că cei care au fost judecaţi, care au făcut crime, nu trebuie să primească astfel de insigne. „Susţinerea lui Şor dă de înţeles că ceva nu e normal în ţara asta”.

Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Uniunii, Mihai Tomacinschi, a spus că este umilitoare pentru veterani acordarea acestei distincţii lui Ilan Şor.

Veteranii au comentat şi anunţul despre întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, planificată pentru, 6 septembrie, la reşedinţa de la Condriţa. Potrivit veteranilor, este o ruşine.

Grupul a făcut un apel către colegii veterani, îndemnându-i să se distanţeze de liderii lor trădători, să-şi păstreze onoarea şi demnitatea, să revină la valorile pe care le-au apărat în anii de grea cumpănă pentru ţară.

Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa Republicii Moldova l-a decorat pe Ilan Şor cu Insigna de Onoare, în semn de gratitudine pentru sprijinul său acordat veteranilor războiului de la Nistru şi familiilor acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite