Transnistria, pe agenda Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Parlamentului European FOTO: europe.eu
Plenul Parlamentului European FOTO: europe.eu

Eurodeputaţii Grupului Partidului Popular European Elena Băsescu şi Cristian Preda au iniţiat o rezoluţie ce abordează dreptul la educaţie în regiunea transnistreană. Iniţiativa va fi discutată şi votată de forul european pe 6 februarie, în cadrul şedinţei plenare de la Strasbourg.

Potrivit unui comunicat al PPE, textul propus de cei doi eurodeputaţi români condamnă ferm „acţiunile de intimidare şi încălcările repetate ale dreptului fundamental la educaţie în limba maternă de către pretinsele autorităţi de la Tiraspol“.

Totodată, cei doi solicită implicarea sporită a Uniunii Europene în negocierile organizate în formatul 5+2, pentru identificarea unei soluţii „care să ţină cont de frontierele recunoscute internaţional ale Republicii Moldova“.

Elena Băsescu propune ca UE să devină membră cu drepturi depline în cadrul negocierilor. „ Ca parte a aceluiaşi popor, nu putem închide ochii la aceste provocări şi trebuie să susţinem cu toate forţele parcursul european al Moldovei“, a declarat eurodeputata. „Moldova, elev-model al Parteneriatului Estic, trebuie susţinută prin toate mijloacele de către Uniunea Europeană, în special prin semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de Asociere până la sfârşitul primăverii, dar şi liberalizarea regimului de vize“, a adăugat Cristian Preda, care a calificat drept „inacceptabile“ ultimele acţiuni ale Federaţiei Ruse în raport cu Moldova sau Ucraina.

Grupul PPE este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European, cu 274 de membri din 27 de ţări.

Au fost îngheţate conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol. Presiunile din partea rmn, discutate la Ministerul Educaţiei

Grevă la şantierele ruseşti din Tiraspol

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite