SUA ar putea impune sancţiuni Republicii Moldova pentru cooperarea lui Igor Dodon cu regimul Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Vizita delegaţiei regimului totalitar al Coreei de Nord în Republica Moldova produce ecouri internaţionale. Publicaţia Los Angeles Times, citată de Agora, scrie că SUA ar impune sacţiuni Chişinăului pentru cooperarea comercială, despre care a anunţat Igor Dodon la sfârşitul săptămânii trecute.

Coreea de Nord a dezvoltat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă cel puţin în Alaska. În aceste condiţii, SUA va încerca să utilizeze pârghia comercială pentru a exercita presiuni asupra Phenianului. Mai mult, şi asupra ţărilor care încearcă să stabilească relaţiile comerciale cu Coreea de Nord. În lista celor din urmă apare şi Republica Moldova cu iniţiativa lui Igor Dodon de a exporta vinurile în această ţară asiatică, notează Agora cu referire la Los Angeles Times. 

Miercuri, 5 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Reşedinţa de Stat de la Chişinău, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că SUA ia în calcul posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru statele care colaborează cu regimul de la Phenian, sugerând că în această listă ar putea apărea şi Republica Moldova, din cauza faptului că Igor Dodon şi socialiştii cooperează cu statul totalitar.

„Colaborarea lui Dodon cu Coreea de Nord se înscrie exact într-un plan al FSB-lui rusesc pentru utilizare a Republicii Moldova drept carte de schimb în jocurile lor geopolitice. FSB-ul rusesc este interesat ca Republica Moldova să apară în această postură tragic-comică”, a conchis liderul Antimafie.

În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, a spus că: „În ceea ce priveşte declaraţiile referitor la Coreea. În afară de Antimafie, nu am văzut să deranjeze pe cineva, vreun ambasador, vreun stat sau vreo altă formaţiune politică”.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Muncii din Coreea de Nord, condus de dictatorul Kim Jong-Un, au semnat un acord de cooperare. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele formaţiunii nord-coreene, Ri Su Yong, sâmbătă, 1 iulie, la un eveniment festiv dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea PSRM.

Amintim că şi Igor Dodon a avut o întrevedere vineri, 30 iunie, cu delegaţia a regimului totalitar din Coreea de Nord, venită la Chişinău la invitaţia Partidului Socialiştilor. Şeful statului a menţionat că Republica Moldova intenţionează să exporte vinuri către Phenian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite