Socialiştii, gata să voteze pentru revenirea la sistemul electoral proporţional, dacă ACUM va cere acest lucru în cadrul unei alianţe cu PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că Socialiştii sunt gata să examineze şi chiar să voteze pentru revenirea la sistemul electoral proporţional, după ce alegerile parlamentare din 24 februarie s-au desfăşurat în cadrul sistemului mixt, dacă Blocul ACUM va anunţa că acceptă o alianţă cu PSRM numai în cazul în care va fi anulat sistemul mixt.

Vlad Bătrîncea a precizat că pentru anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional este nevoie de formarea conducerii Parlamentului şi formarea Guvernului, pentru că ar fi nevoie şi de avizul Executivului. 

În acest sens, Vlad Bătrîncea a reiterat poziţia PSRM, că ei acceptă dar varianta unei coaliţii deplin funcţionale cu Blocul ACUM, pe un termen de patru ani, în care sunt gata să voteze majoritatea legilor din pachetul de „deoligarhizare” a Blocului ACUM, inclusiv şi trecerea la sistemul de vot proporţional. 

„Dacă în cadrul creării unei majorităţi parlamentare, acest lucru va fi condiţionat de ACUM, noi vom examina acest lucru şi cel mai probabil, noi vom susţine această modificare, dar condiţia de bază rămâne o majoritate parlamentară”, a declarat Vlad Bătrîncea la emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chişinău.

Bătrîncea a reamintit poziţia PSRM că ACUM ar trebui să accepte ca preşedintele Parlamentului să fie Zinaida Greceanîi şi să le fie oferite Socialiştilor patru ministere: Apărare, Interne, Externe şi Reintegrării ţării. În caz contrar, Socialiştii vor insista pe alegeri anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite