Sistemul electoral mixt a fost votat de deputaţi în a doua lectură
0Potrivit analistului politic Viorel Cibotaru, sistemul electoral mixt permite intrarea în parlament a candidaţilor la funcţia de deputat şi fără influenţa partidelor.
Parlamentul a votat astăzi, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege referitor la implementarea sistemului electoral mixt. Legea a fost aprobată de 63 de deputaţi, cu niciun vot împotrivă.
Astfel, 51 de deputaţi urmează să fie aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi – în mod individual. În cele 50 de circumscripţii uninominale, vor câştiga candidaţii care obţin majoritatea voturilor. Dacă nimeni nu acumulează 50% plus un vot, va fi organizat turul doi de scrutin. Cetăţenii de peste hotare şi cei din stânga Nistrului vor vota doar în circumscripţia naţională.
„Din 2008 am fost în favoarea acestui sistem electoral mixt. Principalul avantaj pe care-l văd constă într-o deschidere mai mare de intrare în parlament a unor personalităţi, în afara sferei de influenţă a partidelor, într-o formulă mai bine organizată. Această lege poate fi privită şi ca un experiment de a da sistemului nostru electoral o latură umană mai pronunţată, în care electoratul să se implice mai mult în alegerea deputaţilor. Desigur, PD şi PLDM au făcut acest demers într-un mod foarte opac. A fost o decizie forţată de împrejurări. Rămâne de văzut cât de benefică va fi pentru Republica Moldova“, a spus analistul politic Viorel Cibotaru.