Siegfried Mureşan: Ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova nu va fi acordat fără îndeplinirea condiţionalităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Nu este posibilă livrarea primei tranşe a ajutorului macrofinanciar din partea Uniunii Europene fără îndeplinirea condiţionalităţilor de către Republica Moldova. Pentru prima tranşă există zece condiţionalităţi, trei-patru dintre care la momentul actual nu sunt îndeplinite. Declaraţia a fost făcută de preşedintele delegaţiei Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureşan, care se află zilele acestea la Chişinău, transmite IPN.

Potrivit lui, doar când vor fi îndeplinite toate condiţionalităţi vor veni şi banii.

„Un guvern care nu îndeplineşte aceste condiţionalităţi şi care se întâlneşte faţă în faţă cu Comisia Europeană este un guvern care pierde încrederea. Încrederea pierdută nu o recuperezi, de aceea, este important ca aceste lucruri să fie îndeplinite”, afirmă parlamentarul european. Potrivit lui, acelaşi mecanism va fi aplicat şi pentru următoarele tranşe de ajutor macrofinanciar.

Iulian Groza, directorul Institutului de Politici şi Reforme Europene, consideră că prima tranşă a asistenţei macrofinanciare, cel mai probabil, va fi obţinută de Republica Moldova. În acelaşi timp, Iulian Groza consideră că pentru autorităţi va fi mai complicat să realizeze condiţiile, inclusiv să asigure un climat de respectare a condiţionalităţilor politice, odată cu apropierea de alegerile parlamentare.

„Şansa Guvernului este să livreze primele zece condiţii, să obţină prima tranşă şi să depună tot efortul posibil pentru ca să încerce să obţină către luna iulie, cel târziu, cea de-a doua tranşă. Mai târziu va fi mai complicat să vedem o decizie din partea Uniunii Europene în situaţia în care în luna septembrie Republica Moldova intră în campanie electorală”, este de părere Iulian Groza.

În perioada 3-6 aprilie, în Moldova se află o delegaţie a Parlamentului European din Comisia pentru Afaceri Externe şi Comisia pentru Bugete, constituită din 13 eurodeputaţi. Parlamentarii europeni evaluează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE şi monitorizează eficienţa utilizării sprijinului financiar din partea UE de către Guvernul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite