Scrisoare pentru Pavel Filip: „Semnarea unui acord cu FMI este esenţială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andi Cristea i-a scris premierului moldovean
Andi Cristea i-a scris premierului moldovean

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a primit o scrisoare din partea a doi oficiali europeni, în care au fost incluse aşteptările Occidentului de la noul executiv. Printre acestea se numără întărirea sistemului de justiţie şi a sistemului bancar.

Europarlamentarul român Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, şi Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, s-au adresat lui Pavel Filip precizând că în urma învestirii Guvernului de la Chişinău, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulaţi de România pentru acordarea primei tranşe a unui împrumut de 150 de milioane de euro.

Andi Cristea menţionează că acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană şi de FMI, a generat o serie de condiţii, printre care se numără întărirea sistemului de justiţie şi a sistemului bancar, reluarea relaţiilor cu UE, îmbunătăţirea condiţiilor legislative pentru mediul de afaceri şi înlesnirea cooperării cu societatea civilă.

Cei doi oficiali europeni i-au adresat totodată noului premier al Republicii Moldova invitaţia de a participa la un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii atâta vreme cât noul executiv dovedeşte prin fapte seriozitate şi nivelul necesar de ambiţie politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligaţia să acţioneze pentru modernizarea societăţii, recâştigarea încrederii oamenilor şi să refacă stabilitatea macro-economică”, a menţionat eurodeputatul Andi Cristea. Acesta mai spune că negocierea şi semnarea unui acord cu FMI sunt esenţiale. „Doar atunci liniile de finanţare europene destinate Chişinăului vor fi reluate. O atenţie deosebită trebuie acordate combaterii corupţiei, eficientizării justiţiei independente, în special în ceea ce priveşte investigarea fraudelor comise în sistemul bancar”, se mai menţionează în scrisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite