Reprezentantul OSCE merge la Tiraspol să asigure desfăşurarea rundei de negocieri 5+2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Radojko Bogojevic, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, va merge la Tiraspol pentru a pregăti următoarea rundă de negocieri 5+2. Diplomatul a declarat că va încerca la Tiraspol să explice necesitatea de a nu amâna şi de această dată runda de negocieri, aşa cum s-a întâmplat cu cea din aprilie şi cu cea din iulie, transmite IPN.

Radojko Bogojevic a spus că îşi propune ca la următoarea rundă să fie abordate subiectele din toate 3 coşuri de discuţie. Ambasadorul speră ca runda planificată pentru 11-12 septembrie la Viena, Austria, să aibă totuşi loc, chiar dacă Tiraspolul a anunţat că nu este gata să confirme participarea sa.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a remarcat că partea moldovenească doreşte să includă pe agenda discuţiilor problema şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului, mai exact să se elaboreze un mecanism de durată pentru activitatea acestora pentru a evita apariţia problemelor în viitor. De asemenea, Chişinăul doreşte să abordeze aspectul relaţiilor economice dintre cele două maluri ale Nistrului. „Dorim să explicăm că din partea noastră nu există niciun blocaj economic”, a subliniat Eugen Carpov, adăugând că doreşte să-i îndemne pe partenerii de la Tiraspol să-şi analizeze acţiunile şi să vadă dacă nu provoacă singuri un autoblocaj.

Eugen Carpov a spus că la runda de negocieri doreşte să discute despre situaţia fermierilor cu terenuri în stânga Nistrului pentru ca aceştia să nu fie împiedicaţi de administraţia regiunii să prelucreze pământurile acum toamna.

Anterior Tiraspolul a anunţat că nu este gata să participe la runda de negocieri din septembrie din cauza intentării de către Chişinău a unor dosare pe numele unor factori de decizie din regiune. Chişinăul califică poziţia Tiraspolului ca fiind o nouă încercare de presiune.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite