„Deputatul“ transnistrean Dmitri Soin, căutat de Interpol, a fost reţinut în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Soin a fost anunţat în căutare internaţională la solicitarea autorităţilor moldovene
Dmitri Soin a fost anunţat în căutare internaţională la solicitarea autorităţilor moldovene

Dmitri Soin, „deputat“ în sovietul suprem de la Tiraspol, lider al mişcării de opoziţie Prorîv, fost ofiţer KGB, căutat de Interpol pentru mai multe omoruri şi suspectat de trafic de focoase nucleare, a fost reţinut la Kiev, la solicitarea autorităţilor Republicii Moldova, anunţă portalul dniester.ru.

Citând surse din Ucraina, dniester.ru scrie că Dmitri Soin, care în ultima vreme locuia la Odessa, a făcut o scurtă călătorie de afaceri la Moscova, iar la întoarcere a fost reţinut la Kiev. Operaţiunea ar fi fost desfăşurată de miliţieni, şi nu de securişti, la solicitarea autorităţilor moldovene, care l-au dat acum câţiva ani în căutare internaţionale prin Interpol. Ştirea nu apare, însă, pe portalul tiras.ru, care îi aparţine lui Dmitri Soin.

În 2004, politicianul de la Tiraspol a fost acuzat de Procuratura Generală a Republicii Moldova de mai multe omoruri. Soin susţine, însă, că dosarele penale au fost deschise la comandă politică, în urma conflictului deschis pe care l-a avut cu comuniştii moldoveni, prin intermediul publicaţiilor transnistrene pe care le deţine.

„Eu nu mă ascund, duc o viaţă publică. Contactez mult cu jurnaliştii străini. Acest vestigiu al războiului rece mă împiedică să merg chiar şi în Republica Moldova, să plec în Europa. Cred că toate dosarele intentate în perioada războiului rece, indiscutabil, trebuie închise. Desigur, aş vrea să vizitez toate oraşele, inclusiv Chişinăul“, a declarat Dmitri Soin într-un interviu pentru Publika TV.

De asemenea, în 2005, numele lui a apărut într-un scandal legat de traficul de arme. Potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor britanici de la „Sunday Times“, acesta a încercat să vândă rachete Alazan la un preţ de jumătate de milion de dolari.

Într-un alt interviu, pentru Realitatea TV, Soin a negat toate acuzaţiile, deşi a recunoscut o singură crimă, pe care ar fi comis-o în legitima apărare. „Sunt surse care susţin că sunt autorul a 30, 40, 50, 60 de crime şi chiar traficant de focoase nucleare. În realitate, a fost o întâmplare, în primii ani după război, când a fost atacat automobilul meu de o grupare criminală. Ca să împedic acest atac, am folosit arma şi am omorât atacatorul“, a povestit fostul KGB-ist.

În 2013, Soin a fugit de la Tiraspol la Odessa, pe motiv că ar fi persecutat de noua conducere a republicii separatiste transnistrene. În timpul mandatului lui Evgheni Şevciuk, dosarul penal pe numele lui Soin a fost redeschis. De asemenea, în campania electorală, el a intrat în conflict şi cu fostul şef al securităţii transnistrene, Vladimir Antiufeev, care este acum vicepremier în „republica populară Doneţk“ creată de separatiştii proruşi din Estul Ucrainei. Soin se poziţionează, în schimb, de partea autorităţilor ucrainene şi a creat „în exil“ asociaţia obştească Uniunea transnistrenilor din Ucraina.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite