Premierul Filip a avut o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit luni, 13 februarie, cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în cadrul vizitei sale oficiale la Kiev. Şeful cabinetului de miniştri a menţionat că această întrevedere este un bun prilej de a trasa noi perspective pentru dezvoltarea cooperării între cele două ţări în diverse domenii, prin continuarea dialogului anterior, transmite IPN.

„Suntem gata să cooperăm strâns şi în continuare pentru a ne mişca mai uşor şi mai rapid în direcţia integrării europene, care este opţiunea comună a ţărilor şi popoarelor noastre”, a menţionat şeful executivului de la Chişinău, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cu referire la acest subiectul transnistrean, premierul a menţionat că solidaritatea regională în astfel de chestiuni este foarte importantă, iar autorităţile de la Chişinău mizează pe suportul Ucrainei în promovarea unor discuţii echitabile. „Este important ca Ucraina şi Republica Moldova să fie parteneri în promovarea normelor dreptului internaţional în regiune şi să se susţină reciproc în promovarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a spus Pavel Filip.

Preşedintele Petro Poroşenko a menţionat că Ucraina susţine eforturile Republicii Moldova de a soluţiona conflictul transnistrean pe cale paşnică şi în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

La rândul lui, Pavel Filip a declarat că Republica Moldova susţine soluţionarea pe cale politica şi diplomatică a crizei din Donbas şi Crimeea, şi a reconfirmat disponibilitatea Guvernului de la Chişinău de a oferi în continuare asistenţa necesară pentru organizarea odihnei şi reabilitării copiilor care au avut de suferit de pe urma conflictului armat din regiunile de est ale Ucrainei.

Părţile au mai făcut un schimb de opinii privind intensificarea cooperării la frontieră, inclusiv prin efectuarea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe şi Giurgiulesti-Reni, precum şi prin deschiderea podului Unguri-Broniţa pentru circulaţia autoturismelor şi a transportului de pasageri.

În context, preşedintele Poroşenko a subliniat că frontiera moldo-ucraineană este „o frontieră a prieteniei, transparenţei şi eficienţei”. „Construim un pod comun pentru că avem încredere reciprocă”, a adăugat preşedintele ucrainean.

În cadrul întrevederii, premierul Filip şi preşedintele Petro Poroşenko au mai discutat despre cooperarea comercial-economică şi cultural-umanitară, finalizarea procesului de demarare a frontierei de stat şi reglementarea drepturilor de proprietate, precum şi despre importanţa cooperării moldo-ucraineană pe plan internaţional, inclusiv în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Consiliului Europei şi OSCE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite