Pirkka Tapiola: UE va continua să susţină Republica Moldova indiferent de rezultatul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola.
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola.

Uniunea Europeană va continua să coopereze şi să sprijine Republica Moldova, indiferent de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014 şi de cine va ajunge la guvernare.

Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, în cadrul conferinţei „Cultura politică în contextul polarizării opţiunilor politice în Moldova. Opţiunea pro-europeană: schimbarea ca şansă şi remedii contra fricii de schimbare” organizată de IPN.

Diplomatul a subliniat că pentru UE contează actul de guvernare în sine şi nu guvernanţii. „Şansele opţiunii europene în Republica Moldova ţin de reforme, consolidarea democraţiei şi de mişcarea înainte. Noi nu ne uităm la cine va fi la putere, dar la ce se va întâmpla, iar asta trebuie să fie un proces de reforme interne pe care suntem dispuşi să-l sprijinim şi vom continua să-l sprijinim”, a precizat Tapiola. Seful Delegaţiei UE a subliniat că cetăţenii din Republica Moldova cer o societate guvernată de jos în sus şi cer responsabilizarea liderilor. “Aştept cu nerăbdare să cooperez cu oricine va fi ales de către cetăţenii Republicii Moldova să-i servească şi accentuez: să-i servească, nu să-i conducă”, a adăugat Tapiola. Diplomat a concluzionat că „Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică, nu e ceva care are o capitală coercitivă care le spune celorlalte părţi ale Uniunii ce să facă, care să le pedepsească dacă nu ascultă. Este, în schimb, o Uniune care lucrează asupra reformelor cu partenerii săi, îi ajută, îi sprijină şi încearcă să le transfere bune practice”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite