Peter Michalko: Dacă reformele nu vor fi realizate, finanţarea UE poate fi suspendată sau chiar anulată
0
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, afirmă că finanţarea UE pentru Republica Moldova poate fi suspendată sau chiar anulată, dacă Chişinăul nu va realiza reformele necesare. În acest context, oficialul european a adus exemplul celor 28 de milioane de euro destinaţi reformei justiţiei şi pe care Guvernul nu i-a mai primit din cauza lipsei de reforme în perioada 2014 - 2015, în sectorul menţionat.
„Uniunea Europeană va continua să sprijine reformele din Republica Moldova în interesul cetăţenilor săi, aplicând condiţionalităţi stricte în asistenţa sa. În funcţie de programele de sprijin ale UE, condiţionalităţile sunt diferite, dar cele generale includ aspectele de democraţie, buna guvernare şi dezvoltare economică”, a declarat Peter Michalko într-un interviu oferit pentru IPN.
Diplomatul european a vorbit şi despre criza bancară din 2014, subliniind că trebuie să ne întrebăm ce va face Republica Moldova pentru a evita asemenea crize şi cum UE poate să ajute.
„Deficitul de încredere între guvernare şi populaţie este cel care contează cel mai mult, iar pentru a îl restabili va fi nevoie desigur de investigarea şi recuperarea fondurilor devalizate din sistemul bancar. Acest aspect UE l-a ridicat în toate formatele de dialog cu Republica Moldova, a se vedea, de exemplu, concluziile Consiliilor de Asociere UE-R. Moldova din 2016 şi 2017. Un loc important în această ecuaţie îl are o justiţie independentă şi eficientă, dar şi luarea măsurilor, mai ales de către Banca Naţională, pentru a asigură un cadru instituţional şi normativ care să nu mai permită asemenea fraude în viitor”, a specificat Michalko.
Întrebat cum vede procesul de reforme din Moldova după summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie, oficialul european a spus că acest eveniment va da un nou impuls procesului de reforme din Republica Moldova şi din întreaga vecinătate estică.
„După cum ştiţi, procesul de reformă nu e întotdeauna linear, există paşi înainte şi înapoi, dar sperăm că la summitul de la Bruxelles liderii statelor membre şi partenere (28+6) vor transmite un mesaj puternic de încredere, coeziune şi solidaritate pentru regiune. Avem în prezent definit şi un cadru concret pentru evoluţia Parteneriatului Estic - cele 20 de rezultate care să fie atinse până în 2020 şi sper ca acestea vor da un nou suflu acţiunii noastre comune în regiune şi în R. Moldova”, a notat Peter Michalko.