Partidul Liberal: Invalidarea alegerilor în Chişinău este o repetiţie pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal declară că invalidarea alegerilor în municipiul Chişinău este o repetiţie pentru alegerile parlamentare din toamnă. Conducerea PL consideră că scenariul aplicat în cadrul alegerilor din capitală este un precedent periculos, care va fi folosit pe larg în circumscripţiile în care vor câştiga oponenţii „binomului Plahotniuc-Dodon”.

Miercuri, 27 mai, la o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele partidului, Corina Fusu, a dat citire unei declaraţii a Biroului Politic al Partidului Liberal, adoptată la şedinţa din 26 iunie, transmite IPN.

În declaraţie se menţionează că invalidarea alegerilor a avut loc cu participarea directă a primelor persoane în stat: preşedintele Igor Dodon, preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip. Din aceste motive, conducerea formaţiunii solicită demisia celor trei. În declaraţie se mai spune că invalidarea alegerilor demonstrează că Vlad Plahotniuc este regizorul acestui spectacol şi că doreşte să deţină controlul asupra Primăriei Chişinău.

PL solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi Colegiului Disciplinar să examineze hotărârile şi deciziile completelor de judecată care au invalidat alegerile, cu eliberarea lor din funcţie şi tragerea la răspundere. „Controversata decizie de invalidare a alegerilor a creat o ruptură între guvernare şi cetăţeni, o ruptură între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, fapt care pune în pericol Libera Circulaţie şi Acordul de Asociere”, se spune în declaraţie.

Liberalii solicită anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul electoral proporţional. PL alertează Parlamentul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la încălcarea dreptului suveran al poporului de a-şi alege reprezentanţii în administraţia locală şi centrală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite