Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de modificare a Constituţiei privind anularea imunităţii deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege de modificare a Constituţiei Republicii Moldova privind anularea imunităţii deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău a fost votat în prima lectură joi, 30 martie, cu voturile deputaţilor din PLDM, PDM, PL şi cei neafiliaţi.

Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituţia Republicii Moldova va fi eliminat. 

El prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Modificarea nu se referă la independenţa deputatului şi nu va afecta dreptul acestuia la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută la articolul 71 din Constituţie. Deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului.

Deputaţii din din fracţiunile PSRM şi PCRM au afirmat că nu vor susţine proiectul de lege.

„Înţelegem de ce acest proiect de lege nu a fost supus expertizei Comisiei de la Veneţia, deoarece cu certitudine Comisia ar da un aviz negativ. PSRM nu va susţine acest proiect de lege, deoarece considerăm că el atentează la pluralismul politic şi la independenţa deputatului”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Deputatul PDM, Sergiu Sârbu, cel care a prezentat proiectul de lege în plen, i-a asigurat pe deputaţii PSRM şi PCRM că nu au motive să se teamă că vor fi persecutaţi atâta timp cât nu vor încălca legea.

Cu toate că se află în opoziţie, fracţiunea PLDM a anunţat că va susţine proiectul de lege.

„Noi o să votăm acest proiect, dar nu pentru că trebuie sau că este necesar, dar din simplu motiv că nu ne temem, fiindcă dacă aveţi de scos imunitatea noi ştim că o scoateţi în 15 minute”, a subliniat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Nu toţi deputaţii din majoritatea parlamentară au susţinut proiectul respectiv.

„Acest proiect nu corespunde sporitului Constituţiei aşa cum ea a fost votată. Va duce la limitarea drepturilor legiuitorului şi va deschide uşa pentru abuzuri din partea puterii. Am exprimat o opinie separată în cadrul majorităţii parlamentare. Având în vedere cele spuse mai sus, nu voi susţine acest proiect de lege de modificare a Constituţiei privind anularea imunităţii parlamentare”, a declarat deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi. 

Proiectul de lege va fi examinat în lectura a doua. Pentru a fi adoptat este nevoie de voturile a 67 de deputaţi, majoritate constituţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite