Parlamentul de la Moscova pregăteşte o declaraţie privind situaţia din Transnistria: Acţiunile Chişinăului pun în pericol securitatea regiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Dumei de Stat pentru relaţiile cu CSI a pregătit proiectul unei declaraţii privind situaţia din Transnistria. Acesta ar urma în viitorul apropiat să fie inclus pe ordinea de zi a Legislativului de la Moscova, pentru a fi votat în plen de deputaţii ruşi

În proiectul documentului se spune că Duma de Stat a constatat existenţa unor tendinţe negative în dezvoltarea situaţiei din jurul Transnistriei, dar şi situaţia social-economică din regiune per ansamblu.

Situaţia creată, provocată de acţiunile autorităţilor din Republica Moldova şi Ucraina, reprezintă o ameninţare reală la stabilitatea regiunii, bunăstării şi siguranţei cetăţenilor Transnistriei, inclusiv a celor peste 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, ceea ce exprimă o îngrijorare profundă pentru Duma de Stat.

„Fără consultarea cu Tiraspolul au fost deschise posturi vamale comune moldo-ucrainene pe sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, fapt ce vine în contradicţie cu angajamentele asumate privind neadmiterea acţiunilor ce ar îngrădi libertatea de activitate economică a întreprinderilor şi persoanelor fizice”, se arată în document.

Duma de Stat îndeamnă Kievul şi Chişinăul să renunţe la orice acţiuni şi formă de presiune asupra Transnistriei cu scopul de crea o blocadă în jurul regiunii.

De asemenea, în proiect este speficificat că misiunea pacificatoare rusă din Transnistria nu are alternativă, iar Duma de Stat condamnă orice îndemnuri unilaterale de lichidare a acesteia.

„Duma de Stat insistă asupra organizării unei noi runde de negocieri pe platforma permanentă din cadrul procesului de negocieri de reglementare a conflictului transnistrean (format 5+2) şi consideră inacceptabile încercările de modificare a acestui format”, se subliniază în proiectul declaraţie.

În caz că declaraţia respectivă va fi adoptată de Duma de Stat, ea va fi expediată către OSCE, Parlamentul Republicii Moldova, Sovietul Suprem al Transnistriei şi către Rada de la Kiev, menţionează Parlamenskaya Gazeta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite