Octavian Ţâcu îl acuză pe actualul ministru al Tineretului şi Sportului de spălări de sute de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul ministru al Tineretului şi Sportului Octavian Bodişteanu ar fi comis grave încălcări în perioada când era viceministru al instituţiei, cel puţin asta susţine predecesorul său Octavian Ţâcu, care a făcut declaraţii şi a adus dovezi în acest sens.

Octavian Ţâcu s-a referit în mod special la perioada de după 2010, atunci când Bodişteanu a ajuns viceministru. El  a explicat că, potrivit actelor de finanţare pentru 2012, sute de mii de lei au fost spălaţi prin intermediul unor federaţii în care există relaţii de prietenie, precum Federaţia de Rugby sau cea de Lupte, unde fratele lui Octavian Bodişteanu, Ruslan, este antrenorul lotului.

Ţâcu a vorbit despre delapidări de fonduri atât în finanţarea cantonamentelor şi turneelor, cât şi la achiziţiile publice. Bunăoară, halterofilii şi luptătorii erau trimişi la Braşov fără acte de cazare, sumele acordate fiind mai mari decât cele solicitate iniţial.

Tatăl lui Bodişteanu, şef de cantonament

În urma unui audit intern, desfăşurat la iniţiativa lui Ţâcu, s-au descoperit mai multe documente cu dovezi. „În unul dintre ele, Bodişteanu îl face pe tatăl lui responsabil de gestionarea a 33.000 de lei şi organizarea unui cantonament pentru echipa de volei la Molovata Nouă. (...)  Un alt cantonament a fost organizat în satul natal al lui Bodişteanu, fără licitaţie, cu cheltuieli de 120.000 de lei”, a explicat Ţâcu.

Mai mult, în 2013, cinci probe de performanţă nu ar fi avut drept de finanţare întrucât nu prezentaseră raportul de activitate pentru anul 2012 şi nici planul de activităţi pentru acest an.

O altă presupusă sursă de spălare de bani, invocată de Ţâcu, ar fi fost biletele de avion cu preţuri modificate. Spre exemplu, pentru o cursă de Frankfurt, la fiecare zbor s-ar fi pus în buzunar câte 2.000 de lei.

Mai multe documente prezentate de Ţâcu arată sume depăşite nejustificat. „Pentru Jocurile Olimpice ar trebui un audit aparte, pentru că acolo numai pentru pregătirea lotului de lupte a fost prognozată o finanţare de 90.000 de lei, dar ordinul de finanţare este de 190.000 de lei, adică dublu. Documentele anexate nu justifică cheltuielile. Nici biletele nu sunt anexate”, a mai spus fostul ministru.

Documente semnate de Bodişteanu, nu de Cebanu

Auditul, de altfel, s-a realizat destul de greu, mărturiseşte Ţâcu, întrucât multe demersuri ar fi fost blocate, iar accesul la documente - restricţionat. Rezultatele auditului urmau să fie încheiate la 1 iunie. „N-am mai ajuns să văd auditul încheiat, dar sper ca aceste informaţii să ajute organele care vor dori să investigheze acest caz”, a specificat Ţâcu.

Potrivit lui, foarte multe documente erau semnate direct de Bodişteanu, fără ca Ion Cebanu, ministrul din acea perioadă, să fi cunoscut. „Am văzut o sumedenie de documente semnate fără ca el (Ion Cebanu, n.r.) să fie implicat. Mi-am spus că lucrul acesta n-o să meargă şi mi-am asumat responsabilitatea ca fiecare document să treacă prin mine. Foarte repede am înţeles că aceşti doi băieţi (Octavian Bodişteanu şi Octavian Bucătari, n.r.) se ocupă cu lucruri interesante în minister”, a declarat boxerul.

Nici şeful Direcţiei Sport de Performanţă, Octavian Bucătari, nu este „curat”, potrivit lui Ţâcu, întrucât acesta a fost numit consultant fără a avea experienţă de management, după care a fost promovat în acest post.

Ţâcu a vorbit şi despre modul în care a ajuns să fie numit şef la minister. „A fost o decizie foarte grea din partea Partidului Liberal, pentru că la această funcţie aspira Vadim Vacarciuc (deputat liberal şi fost halterofil, n.r.). După multe discuţii contradictorii, a fost voinţa politică a lui Mihai Ghimpu”, a relatat fostul ministru. El spune că a acceptat funcţia din trei raţionamente: i s-a oferit un minister în care ştia ce trebuie să facă, a fost numit din partea unui partid cu care se identifică şi îl respectă pe Mihai Ghimpu „care a făcut multe pentru această ţară”.

Ţâcu a mai spus că a avut libertate deplină în cele două luni cât a condus acest minister, fără indicaţii din partea cuiva, şi a mărturisit că regretă faptul că Octavian Boguş nu a devenit viceministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite