Nicolae Negru: Contextul în care a venit Recep Erdogan ridică semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova este interesată de relaţii bune cu Turcia, însă contextul în care este întreprinsă vizita preşedintelui turc ridică anumite semne de întrebare. De această părere este editorialistul Nicolae Negru, transmite IPN.

Jurnalistul se întreabă de ce Turcia a acordat bani pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei şi care este plata Republicii Moldova. 

„Dacă nu ar fi existat această extrădare sau deportare a profesorilor turci, ziceam că e vorba de un gest altruist, sunt buni la inimă turcii. Aici mai putem adăuga Arena Chişinău care tot cu ajutorul turcilor se construieşte, pe urmă nişte vacanţe luxoase pentru preşedintele Republicii Moldova în Turcia şi pentru directorul SIS, exact în perioada când au fost deportaţi aceşti profesori. Aceste momente, desigur, creează anumite impresii îndoielnice pentru această vizită”, a afirmat editorialistul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. 

În opinia lui, orice relaţie dintre state este bună până la anumite limite.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu este de părere că nu există o relaţie bilaterală între Moldova şi Turcia, ci în acest sens există un triumvirat – axa Moscova-Ancara-Chişinău. Această relaţie este fructificată cu participarea a trei actori – Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Recep Tayyip Erdogan. 

„Pentru că tot ceea ce s-a vorbit, inclusiv cadourile făcute Republicii Moldova s-au făcut şi cu concursul Guvernului”, afirmă Valeriu Munteanu. 

Potrivit lui, „nota de plată” pentru aceste cadouri sunt deportarea celor şapte cetăţeni turci.

Deputatul socialist Grigore Novac susţine că de la declararea independenţei Republicii Moldova, Turcia a investit sute de milioane de dolari în ţara noastră în diferite proiecte. Parlamentarul consideră că ar trebui căutate mai multe puncte comune în ceea ce priveşte comerţul reciproc cu Turcia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite