Neutralitatea Republicii Moldova, „asigurată“ de trupele ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul comuniştilor nu a primit avizul pozitiv al Guvernului FOTO Alexandru Tarlev
Proiectul comuniştilor nu a primit avizul pozitiv al Guvernului FOTO Alexandru Tarlev

Comuniştii din Republica Moldova vor să-şi recapete imaginea partidului de odinioară. Acest lucru însă este făcut într-un mod populist, cred oponenţii lor. Mai mult decât atât, PCRM ar fi elaborat un proiect de lege cu prevederi ce încalcă Legea Supremă a statului.

La începutul acestui an, pe 21 ianuarie 2015, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova au înregistrat un proiect de lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă. Proiectul este semnat de Vladimir Voronin, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Oxana Domenti, Igor Vremea, Artur Reşetnicov, Elena Bodnarenco şi Anatolie Zagorodnîi.

Potrivit comuniştilor, proiectul de lege „stipulează în mod expres interdicţia de participare a Republicii Moldova la uniuni şi structuri militare şi neadmiterea susţinerii, sub orice formă, a altor state, care ar putea creşte potenţialul militar al acestora”. Totodată, documentul prevede care va fi relaţia Republicii Moldova cu Organizaţia Naţiunilor Unite, atunci când se face referire la unele acţiuni cu caracter militar. Proiectul interzice şi amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a forţelor militare străine şi, în acelaşi timp, se referă la posibilitatea demilitarizării totale sau parţiale a ţării.

Fără raportul comisiei parlamentare de profil

În şedinţa plenară a Parlamentului din 7 mai, proiectul comuniştilor a fost discutat pentru prima dată. Acesta a fost criticat dur de liberali, opinii diferite având democraţii şi liberal-democraţii. Doar socialiştii s-au arătat dispuşi să-l susţină.

„Acest proiect vine să întărească poziţia Federaţiei Ruse în plan militar pe teritoriul nostru. El permite să invităm Rusia să intre să ne ajute, aşa cum a intrat în Crimeea, cu tancurile, pe urmă fac referendumuri şi «bună ziua independenţa dvs.»”, a ironizat liderul PL, Mihai Ghimpu. În replică, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că, dacă Parlamentul nu susţine dezbaterea subiectului şi tergiversează acest proces, comuniştii vor propune efectuarea unui referendum naţional legislativ: poporul să decidă asupra statutului neutralităţii. Totodată, Voronin a răspuns că fără adoptarea acestui proiect Moldova ar risca să piardă definitiv Transnistria. „Statutul de neutralitate permite Republicii Moldova să se afle în situaţia în care se află. Numai printr-un statut de neutralitate putem să ne construim o ţară independentă. Dacă încălcăm neutralitatea, pierdem Transnistria definitiv şi pierdem şi independenţa”, susţine Voronin.

Până la urmă, deputaţii au votat pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi şi amânarea pentru săptămâna aceasta, urmând ca un raport final să fie elaborat de comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Ieri, proiectul a fost scos şi de pe ordinea de zi a comisiei. „Parlamentul poate să pună în discuţie decizia comisiei, dar e o chestiune deocheată. Noi am adus argumente la comisie, precum că lipseşte avizul Guvernului, din nouă comisii, numai trei au prezentat avizele. S-au supărat puţin comuniştii, dar o să le treacă”, a explicat pentru Adevărul Moldova preşedintele comisiei, Veaceslav Untilă. „În primul rând, Constituţia prevede statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova. Ce vrem noi prin acest proiect? O lege organică nu poate substitui Constituţia. Cu atât mai mult că avem o armată de ocupaţie pe teritoriul ţării”, a adăugat Untilă.

Proiectul legalizează prezenţa trupelor ruse din Transnistria

Proiectul de lege a fost dur criticat recent în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre. Totodată, expertul FUMN, George Scarlat, arată într-o analiză amplă, că Memorandumul Kozak din 2003 s-a transformat în proiectul PCRM din 2015 privind „consolidarea neutralităţii Republicii Moldova”.

Scopul iniţiatorilor este acela ca Republica Moldova să nu mai coopereze în cadrul IPAP (Planul Individual de Acţiune pentru Parteneriatul de Pace cu NATO) în vederea compatibilizării forţelor sale armate cu cele ale NATO. Ruşii se tem că sub acoperirea unor asemenea programe Republica Moldova devine aptă din punct de vedere militar să adere la NATO, aşteptând apoi doar decizia politică a alianţei nord-atlantice în vederea aderării, scrie Scarlat.

Articolul 9 - „Acţiuni umanitare” - ascunde o altă capcană, afirmă expertul FUMN. „În scopul menţinerii păcii, pe teritoriul Republicii Moldova şi a asigurării acţiunilor cu caracter umanitar, Republica Moldova poate încheia acorduri multilaterale şi bilaterale cu privire la statutul forţelor militare şi civile pentru menţinerea păcii…”. Cu alte cuvinte, proiectul PCRM urmăreşte să legalizeze prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în prezent interzisă prin art. 11 din actuala Constituţie, ceea ce confirmă supoziţia că reintegrarea Republicii Moldova se va face cu condiţia staţionării în continuare a trupelor ruse. Dar legiuitorul nu precizează limitele teritoriale. Din moment ce teritoriul republicii se întinde până la Prut, legea, odată adoptată, va permite dislocarea trupelor ruse la frontiera cu România, cu scopul „menţinerii păcii”, concluzionează George Scarlat.

„Dacă deputaţii comunişti ar fi fost consecvenţi, mai adăugau un articol” Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, aminteşte că articolul 11 din Constituţie, inclusiv prevederile finale ale Legii Supreme, prevăd că statutul de neutralitate permanentă şi caracterul unitar al statului pot fi modificate doar printr-un referendum naţional, cu votul majorităţii cetăţenilor incluşi pe listă. „Asta înseamnă că statutul de neutralitate este foarte bine protejat în actuala Constituţie”.   „Alta este că singurul stat de pe globul pământesc care sfidează integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova e Federaţia Rusă. FR sfidează Tratatul de prietenie şi colaborare, semnat de Vladimir Voronin şi Vladimir Putin la 18 noiembrie 2001, între R. Moldova şi FR, în special articolul 5, care prevede că părţile semnatare se obligă să nu susţină separatismul sub nicio formă.   Gestul întreprins de PCRM probabil este doar un gest electoral, care are drept scop salvarea sau retuşarea imaginii niţel erodate a acestui proiect politic, care a degradat într-un proiect de familie al lui Vladimir Voronin, să demonstreze fidelitatea Federaţiei Ruse.   Dacă comuniştii ar fi fost consecvenţi, ei ar fi trebuit să introducă încă un articol în acest proiect de lege şi anume: Legea intră în vigoare după reîntregirea Republica Moldova în baza Constituţiei actuale şi după plecarea de pe teritoriul ţării a trupelor străine şi lichidarea unităţilor paramilitare ale regimului anticonstituţional din raioanele de est ale RM.   Dar comuniştii noştri sunt specializaţi în aceste iniţiative demagogice şi anume aşa şi trebuie să le percepem”, explică Nantoi.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite