Temeri că Transnistria acceptă UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Safonov, fost candidat la funcţia de aşa-zis preşedinte al Transnistriei, politolog şi publicist, acum se declară în opoziţie faţă de liderul transnistrean Evgheni Şevciuc. În cadrul unui interviu pentru Adevărul, acesta a vorbit despre planul „diabolic” de a face din Transnistria parte a UE.

Pe 1 aprilie, Evgheni Şevciuc a efectuat o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin. La Moscova, Şevciuc a plecat pentru a cere 100 de milioane de dolari, bani pe care Rogozin nu i-a dat. Totodată, în februarie Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială la Budapesta, unde a oferit Ungariei un credit de 11 miliarde de dolari pentru construcţia Centralei Nucleare, bani pe care Ungaria va începe să-i întoarcă în anul 2026. A abandonat oare Moscova Transnistria?

„Acest fapt nu demonstrează că Transnistria şi-a pierdut însemnătatea strategică pentru Moscova, ci faptul că autorităţile ruse vor să clarifice dacă liderii de la Tiraspol sunt proruşi şi proeurasiatici. Kremlinul testează autorităţile de la Tiraspol. Nu exclud că dacă la Tiraspol ar fi o altă conducere, Kremlinul ar fi mai loial”, a declarat Andrei Safonov.

Cauzele crizei în Transnistria

Potrivit lui Safonov, există două cauze ale crizei din Transnistria: una obiectivă şi alta subiectivă. Acesta spune că Occidentul îndeamnă Chişinăul şi Kievul să pună sub control maxim operaţiunile de export ale Tiraspolului. „Acum se încearcă să se pună sub control importul în Transnistria. Exportul a fost pus sub control în 2006 în baza înţelegerilor bilaterale dintre Chişinău şi Kiev. Acum, scopul cel mai important pe care şi-l propune Occidentul este să reorienteze Transnistria spre integrarea europeană. Dar aceasta nu este cauza principală a nenorocirilor Transnistriei”.

Înainte, banii pe care Transnistria îi câştiga erau suficienţi pentru achitarea salariilor bugetarilor şi pensionarilor. Atunci trăiau mai mulţi oameni în regiunea transnistreană, deoarece, în ultimii 3 ani, potrivit unor date, între 40 şi 50 de mii de oameni au părăsit regiunea. Acum însă nu sunt bani suficienţi. În această situaţie mulţi se întreabă unde se află banii. Este vorba de „Fondul de stabilitate” care a fost realizat în 2012 şi de aşa-zisul „Contul gazelor naturale” unde acumulau plăţile populaţiei pentru consumul de gaze, dar este vorba şi de mijloacele bugetare, pentru că Transnistria a exportat în 2014 de 1,6 ori mai mult decât în 2013. Pe lângă aceşti bani, în ultimii trei ani, 2012 - 2015, în visteria transnistreană s-au acumulat 100 de milioane de dolari din impozitele plătite de businessmeni. „Cu toate acestea, bani nu-s. De aceea, argumentele aduse de autorităţi precum că e nevoie să tăiem salariile din cauza găurii în buget par nefondate”, zice Safonov.

Protestul se va materializa la alegeri

Andrei Safonov deocamdată nu poate prevedea când şi cum va reveni la normal situaţia cu bugetarii şi pensionarii cărora le-au fost reduse veniturile cu 30%.  „Acum nu se plăteşte 30%. Procuratura a făcut o declaraţie, precum că tăierea salariilor încalcă legea. Ei achită acum 70%, însă din aceştia - 30% reprezintă plata pentru luna anterioară. Nu e o soluţie, pentru că se adună o datorie mare. De fapt, reiese că pentru luna curentă se achită 40%, iar pentru luna viitoare se va achita 10%. Astfel, în 3-4 luni vom avea numai datorii la salarii”, spune Safonov.

Cu atoate acestea, analistul nu crede că, în scurt timp, în Transnistria vor începe acţiuni de protest. Însă, zice Safonov, protestul se va materializa la alegerile viitoare.

Cazul Ilcenco

Ultimul protest care a avut loc la Tiraspol în luna februarie s-a încheiat, într-un final, cu arestul jurnalistului Serghei Ilcenco, care a publicat informaţii despre manifestaţie. Acesta a fost înviniut de KGB-ul transnistrean de extremism şi a fost închis. Potrivit lui Safonov, prin arestul lui Ilcenco, autorităţile transnistrene vor să convingă Moscova că sunt proruse, deşi, crede el, aceste aşa-numite autorităţi nu sunt deloc orientate spre Rusia. „Ilcenco, din punctul de vedere al Tiraspolului, reprezintă un personaj foarte comod pentru a demonstra ataşamentul faţă de Rusia. Ilcenco, cel care a manifestat împotriva lui Putin, a colaborat cu autorităţile de la Kiev, este un subiect comod pentru represii. Tiraspolul a vrut să demonstreze că luptă împotriva Maidanului”, spune Safonov. Acum, Ilcenco nu dă mărturiile la care s-au aşteptat cei de la KGB-ul transnitrean şi neagă că ar fi autorul îndemnurilor la o lovitură de stat. Un alt argument este că pe Ilcenco, spune Safonov, îl apără avocatul Ion Vozian din Tiraspol care l-a apărat pe Ilie Ilaşcu. „Este un apărător foarte bun”. Acum, autorităţile de la Tiraspol se gândesc ce să facă cu Ilcenco, deoarece dacă vor închide dosarul, acest pas va însemna recunoaşterea faptului că au dat-o în bară.

Transnistria proeuropeană

Safonov este ferm convins că autorităţile actuale din Transnistria sunt proeuropene, iar în confirmarea acestui fapt vine politica „paşilor mici” de apropiere de Chişinău. „Încă în 2012, aceste autorităţi declarau că Transnistria este parte indispensabilă a Europei. Acesta este un proiect orientat spre Occident şi spre unele forţe politice de la Chişinău”, crede Safonov.

Cu toate acestea, speranţele de a primi ajutor financiar din Occident s-au spulberat, de aceea autorităţile din Transnistria, crede Safonov, mimează ataşamentul faţă de Rusia. Acum, poziţia oficială a Transnistriei este de a semna un protocol de comerţ cu Bruxelles-ul, diferit de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova. „Este greu să presupunem care va fi reacţia Bruxelles-ului până la sfârşitul lui 2015. Nu se cunoaşte dacă Chişinăul va încuviinţa o asemenea iniţiativă”. În acelaşi timp, consideră Safonov, la Tiraspol există o mână de politicieni care ar vrea ca situaţia economică din Transnistria să degradeze tot mai mult, pentru a putea apoi să argumenteze de ce este necesară semnarea unui acord de comerţ cu UE.

Desfiinţarea Transnistriei

Întrebat ce crede despre afirmaţia lui Luc Devigne, negociatorul principal al UE pentru implementarea Acordului de Liber Schimb în Republica Moldova că „UE, dar nu Uniunea Eurasiatică, este principalul partener economic al Transnistriei. Interesele economice ale Transnistriei se află în UE, de aceea noi ţinem uşile deschise”, Safonov a răspuns că, din perspectiva sa, lucrurile nu stau chiar aşa de bine. În primul rând, după integrarea economică a Transnistriei se va ajunge la integrarea politică, ceea ce va duce la renunţarea acordului militar cu Rusia şi scoaterea de pe teritoriul Transnistriei a contingentului şi a armamentului şi schimbarea formatului actual de pacificatori cu o misiune civilă a OSCE. Astfel, Transnitria va dispărea. „Cred că Transnistria trebuie să aibă relaţii economice cu UE. Cu toate acestea, perspectivele economice, politice şi militare mai bune se află în Est. Cât de paradoxal ar suna, zice Safonov, dar şi persepctivele de implementare a înaltelor tehnologii vor veni tot din Uniunea Eurasiatică. „Politica UE este ca din state, precum Ţările Baltice, să facă donatori de forţă de muncă ieftină pentru Occident. Pentru că producerea şi industria în aceste state a fost înăbuşită. Aceşti oameni lucrează în Europa, unde câştigă bani pentru a cumpăra produse care se fabrică tot în Europa”, adaugă Safonov, care concluzionează: Faptul că acum exportul în Rusia constituie doar 5%, iar în UE 40% este rezultatul implementării unui plan construit artificial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite