Moţiune simplă împotriva judecătorilor CC. Comuniştii, revoltaţi pe avizul Curţii ce permite includerea limbii române în Constituţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte deputaţi din fracţiunea comuniştilor din Republica Moldova au semnat joi, 2 noiembrie, o moţiune simplă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale. PCRM solicită demiterea acestora pentru că ar fi încălcat Constituţia în mai multe rânduri. Ultima picătura pe răbdarea comuniştilor a fost decizia CC de a da aviz pozitiv modificării articolului 13 din Legea Supremă, ce permite parlamentarilor să schimbe limba de stat în limba română.

„Actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin care şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova. Mai mult ca atât, Înalta Curte şi-a permis să declare neconstituţionale unele prevederi constituţionale, contrar propriii practici, care stabilea că Înalta Curte va putea declara constituţionale toate actele legislative şi normative cu excepţia legilor constituţionale”, a declarat deputatul PCRM Elena Bodnarenco. 

Ea a mai adăugat că judecătorii CC nu au dreptul să-şi aroge competenţe străine: „O astfel de manifestaţie încalcă principiul constituţional al separărilor puterilor de stat”.

Comuniştii afirmă că s-au consultat cu cetăţenii ţării, inclusiv cu minorităţile naţionale, aceştia declarându-se împotriva limbii române ca limbă de stat.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie inclusă pe ordinea de zi şi să fie supusă dezbaterilor, ea trebuie să fie semnată de către cel puţin 15 deputaţi.

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, transmite IPN.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite