Declaraţia Moscovei privind Transnistria şi „pericolul“ Unirii: Dacă nu se ajunge la un compromis cu Tiraspolul, Moldova devine parte a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
FOTO

Duma de Stat de la Moscova a adoptat în unanimitate vineri, 7 iulie, cu votul a 386 de deputaţi prezenţi la şedinţa în plen, o declaraţie cu privire la „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”. Chişinăul a calificat documentul drept „un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova”.

„În ultimele zile au avut loc probleme care ameninţă să destabilizeze situaţia regiunii în care locuiesc 200.000 de cetăţeni ai Rusiei. Dacă acolo situaţia va exploda, noi nu vom putea sta deoparte”, a declarat în cadrul şedinţei în plen a Legislativului rus deputatul Leonid Kalaşnikov, preşedinte al Comitetului pentru relaţiile cu CSI, scrie ziarul Dumei de Stat de la Moscova, citat de Adevărul.

Parlamentarul rus a amintit că textul declaraţiei respective a fost formulat în rezultatul unei mese rotunde în Comitetul Dumei de Stat pentru relaţiile cu CSI, unde au participat conducătorii Transnistriei, reprezentanţii Republicii Moldova şi mai mulţi experţi ruşi.

„Sensul acestui document se rezumă la două probleme: Este o adresare către autorităţile Republicii Moldova şi ale Ucrainei de a renunţa la orice formă de presiune asupra Transnistriei, să renunţe la acţiuni ce ar duce la crearea unei blocade în jurul regiunii. De asemenea, ne adresăm părţilor din formatul de negocieri „5+2” ca, în timpul cel mai apropiat, să organizeze o rundă de negocieri pe platforma OSCE”, a subliniat deputatul Dumei de Stat.

La rândul său, deputata partidului Rusia Unită («Единая Россия») Aleona Arşinova a menţionat că este inadmisibil ca Ucraina să se transforme din ţară garant într-una parte a conflictului, iar acest fapt trebuie menţionat în declaraţie.

„Ucraina intensifică prezenţa sa la frontiera transnistreană, la fel procedează şi Republica Moldova, care acţionează distructiv în raport cu grupul operativ al forţelor ruse”, s spus Arşinova.

Un alt deputat al formaţiunii Rusia Unită, cel mai important partid de la Moscova, Constantin Zatulin, a precizat că „formula viitorului Republicii Moldova depinde de compromisul cu Transnistria. Dacă acest compromis nu va fi atins, atunci viitorul Moldovei este sub semnul întrebării. Moldova se va transforma ireversibil în parte a României, în caz că nu va găsi numitor comun cu Transnistria. Însă căutarea acestui compromis prin instalarea de posturi vamale comune (moldo-ucrainene pe segmentul frontierei cu Transnsitria) este un drum greşit, iar noi trebuie să spunem ferm asta”.

Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru securitate şi combatere a corupţiei Mihail Şapov a notat că trebuie analizată problema privind deschiderea unui consulat al Rusiei pe teritoriul Transnistriei: „Cetăţenii noştri aşteaptă câte jumătate de an eliberarea certificatelor de naştere, de moarte etc”.

Totodată, respectivul parlamentar a propus să se formeze o zonă de securitate adiţională la frontiera Transnistriei şi a Ucrainei, cu dislocarea trupelor pacificatoare ale Federaţiei Ruse.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova îşi exprimă regretul şi nedumerirea în legătură cu adoptarea declaraţiei Dumei de Stat a Federaţiei Ruse

Chişinăul afirmă că declaraţia Moscovei „conţine o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti, menite să inducă opinia publică în eroare şi să provoace noi tensiuni”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

„După cum este bine cunoscut, autorităţile Republicii Moldova au demonstrat cu prisosinţă în ultimul timp voinţa lor politică de a identifica în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2” o soluţie cuprinzătoare şi durabilă pentru conflictul transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi atribuirii unui statut juridic special regiunii transnistrene. Toate acţiunile concrete întreprinse în acest sens de către autorităţile de la Chişinău se încadrează în aceşti parametri de bază ai procesului reglementării transnistrene, despre importanţa respectării cărora se vorbeşte în deciziile pertinente adoptate în cadrul OSCE, inclusiv cu sprijinul necesar din partea Federaţiei Ruse”, se spune în documentul Guvernului de la Chişinău.

Autorităţile moldovene spun că responsabilitatea pentru faptul că până în momentul de faţă nu a fost atins un progres real în soluţionarea problemelor menţionate trebuie să fie pusă nu pe seama autorităţilor moldoveneşti sau ucrainene, ci pe cea a liderilor politici de la Tiraspol care manifestă o poziţie neconstructivă şi intransigentă la masa tratativelor, fiind preocupaţi mai mult de obţinerea recunoaşterii independenţei Transnistriei, decât de soluţionarea problemelor şi dificultăţilor reale cu care populaţia din regiunea transnistreană, inclusiv oamenii de afaceri, se confruntă zi de zi.

„Învinuirile aduse la adresa autorităţilor moldoveneşti şi celor ucrainene vizând pretinsele „eforturi de împiedicare” a activităţii forţelor de menţinere a păcii, precum şi afirmaţiile privind „lipsa unor alternative” pentru actuala operaţiune de menţinere a păcii de pe Nistru, nu pot fi calificate altfel decât ca un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova. Or, este regretabilă contestarea dreptului legitim al Republicii Moldova de a pleda pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, precum şi de a cere retragerea trupelor străine dislocate ilegal pe teritoriul său”, precizează MAE.

În documentul Chişinăului se mai spune că sună „de-a dreptul bizar criticile dure şi nefondate aduse la adresa autorităţilor moldoveneşti şi ucrainene care, chipurile, prin acţiunile lor ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa „stabilităţii în regiune, a bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei”. Or, dezbaterile din Duma de Stat a Federaţiei Ruse pe această temă indică o dată în plus asupra faptului că acestea nu contribuie real la identificarea căilor şi mijloacelor politice civilizate pentru soluţionarea problemei transnistrene”.

Igor Dodon: „O Moldovă unitară, neutră şi prosperă este garanţia păstrării şi consolidării statalităţii şi neadmiterea dislocarea trupelor NATO pe Nistru”.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a comentat declaraţia Dumei de Stat, menţionând că „Toate părţile trebuie să înţeleagă că, doar prin compromis, motivare economică şi negocieri tactice e posibil de pregătit temelia pentru acei paşi decisivi, care vor fi susţinuţi şi de celelalte ţări implicate în acest conflict îndelungat”.

„Rusia mereu a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova, a sprijinit încercările noastre de a uni malurile Nistrului, iar nou avem nevoie foarte mult de ajutorul Rusiei şi în continuare, în realizarea juridică a acestei misiuni importante pentru ţara noastră. Aş vrea să subliniez rolul important al pacificatorilor de pe Nistru, care în decursul a 25 de ani a făcut faţă riscului apariţiei unei potenţiale agresiuni, de unde nu ar veni”, a opinat şeful statului.

Potrivit lui, trebuie propuşi paşi de instituire a unui cadru economic şi juridic unic, fapt important spre drumul de reintegrare a ţării.

„Asta în primul rând trebuie să înţeleagă autorităţile de la Tirapsol. Acţiunile noastre trebuie să fie reciproce, dar nu unilaterale. De aceea, noi aşteptăm o implicare mai constructivă în procesul de negocieri. Asigurarea unui viitor independent şi prosper Moldovei trebuie să fie scopul nostru comun, iar rolul Rusiei în consolidarea integrităţii noastre teritoriale este esenţial”, a remarcat Igor Dodon.

Preşedintele Republicii Moldova a mai adăugat că: „Încercările de a face presiuni din oricare direcţie vor avea efect invers în soluţionarea problemei transnistrene. Incitarea spiritelor este în favoarea adversarilor care se opun reintegrării celor două maluri ale Nistrului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite