Moldoveni, bucuraţi-vă, Rogozin a glumit!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin FOTO AFP/Mediafax
Dmitri Rogozin FOTO AFP/Mediafax

Incredibil, Rogozin a glumit. De această părere este dl Valeriu Lazăr, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei al R. Moldova. Este adevărat, oficialul rus a făcut mai multe declaraţii scandaloase în timpul recentei sale escale la Chişinău şi la Tiraspol, calificate de mai mulţi reprezentanţi ai opiniei publice ca fiind jignitoare, aberante şi şantajiste.

În realitate, însă, acestea nu au fost altceva decât nişte simple glumiţe tupeiste, făcute de un coşcogeamite Viceprim-ministru rus, pentru a ne testa vigilenţa, perspicacitatea şi tăria de caracter. Iar noi, naivii, credeam că Rogozin este un om serios, ca şi stăpânul său de la Moscova… Ce dezamăgire şi, în acelaşi timp, relaxare, să descoperi că Rogozin, trimisul lui Putin, este, nici mai mult nici mai puţin, un ”şut gorohovâi” (o paiaţă, un glumeţ de trei parale). Domnule Lazăr, vă mulţumim mult că ne-aţi deschis ochii.

Spre deosebire de mai mulţi jurnalişti şi experţii ai societăţii civile, Guvernul nostru s-a dumirit la timp şi nu a căzut în capcana întinsă atât de abil de şmecherul Dmitri Rogozin. Dimpotrivă, guvernanţii au dat dovada de multă înţelepciune, cumpătare şi iscusinţă diplomatică, acţionând după principiul constructivismului pragmatic ”Javra grohăie, pardon latră, iar boul, pardon zimbrul, îşi vede de drum”. Ei au rămas calmi, impasibili, impenetrabili şi nu au răspuns la provocări, până când înaltul oaspete nu s-a uşurat de tot glumind (ameninţându-ne) pe seama aspiraţiilor noastre de integrare europeană şi nu înainte ca acesta să plece la Moscova împăcat şi mulţumit de isprăvile sale şotioase.

Rogozin, însă, nici nu a realizat că a fost tras pe sfoară de înalţii oficiali moldoveni care i-au mângâiat megalomania şi aroganţa post-imperiale, aplicând tactica”după glumă şi răsplată”. De exemplu, Prim-ministrul Iurie Leancă a ”apreciat înalt poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. În răspuns, Viceprim-ministrul rus, a reconfirmat că ”Rusia va respecta în continuare aceleaşi principii”.

La rândul sau, Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr i-a transmis lui Rogozin că are mari aşteptări de la capitalul rusesc, iar ca acestea să fie mai credibile, Guvernul a decis să concesioneze Aeroportul de la Chisinau unei companii din Habarovsk pentru a-l transforma întru-un hub regional al Federaţiei Ruse, pentru o perioada de cel puţin 49 de ani. În plus, Banca de Economii a fost  amanetată în mâni private ruseşti, cu coate moldoveneşti, pentru ca sistemul nostru bancar să fie mai transparent, stabil şi mai puţin expus eventualelor presiuni externe, inclusiv, matrapazlâcurilor de genul cazului Magnitsky, apropo, încă neelucidat de autorităţile competente moldoveneşti.

De asemenea, guvernanţii nu s-au arătat deranjaţi de investiţiile ”sociale” de 120 milioane USD pe care Rusia le va realiza în Transnistria în următorii 2 ani, pentru a o transforma într-un avanpost al viitoarei Uniuni Eurasiatice. Dimpotrivă, dl Lazăr ne-a îndemnat să nu ne deranjăm prea mult, ci să ne bucurăm că mai multe ţări prietene ”vor contribui la acordarea suportului pentru tot ce face bine cetăţenilor”.

Altfel spus, daca noi nu putem să-i ajutăm pe cetăţenii noştri din regiunea transnistreană, să-i lăsam pe alţii care vor, pot şi ştiu să facă bine. Gluma e buna, nu zic, merită să fie savurată, dacă la mijloc nu ar fi o mică nuanţă care pare-se le scapă guvernanţilor noştri pro-europeni. Ce veţi face domnilor, dacă vreo câteva milioane USD din cele 120 milioane promise Tiraspolului ar ajunge, nitam-nisam, pe malul drept pentru o eventuala revoluţie de catifea sau în timpul viitoare campanii electorale pentru a-i susţine pe promotorii integrării eurasiatice, care devin tot mai vociferi şi agresivi? Bineînţeles este o glumă, nu vă deranjaţi, bucuraţi-vă şi desfătaţi-vă domnilor guvernanţi..., dacă  voi nu puteţi, vor şi pot alţii.

Între timp, guvernanţii noştri sunt mulţumiţi, ei se bucură că l-au dus de nas pe Rogozin, ca i-au dejucat planurile şi că Rusia şi-a dat arama pe faţă. Mai mult decât atât, ei consideră că prin glumele sale aberante la adresa moldovenilor, Rogozin suflă în pânzele integrării europene ale Republicii Moldova. Dacă anume aşa stau lucrurile, de ce nu am glumi copios până la capăt declarându-l pe Viceprim-ministrul rus ”Promotorul de onoare al integrării europene a R. Moldova”? Desigur, o astfel de decizie va fi criticată dur de cei care consideră că Rogozin merită un şut în fund şi declarat persoana non-grata. Însă, atâta timp cât această opţiune contravine constructivismului şi pragmatismului R. Moldova, nu ne rămâne decât să ne bucurăm că cel puţin alţii vor, pot şi ştiu să o facă mai bine decât noi.        

   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite