Moldova, mai aproape de Coreea de Nord. Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanţii regimului de la Phenian: Suntem interesaţi în relaţii de colaborare
0Igor Dodon a avut o întrevedere vineri, 30 iunie, cu o delegaţie a regimului totalitar din Coreea de Nord, venită la Chişinău la invitaţia Partidului Socialiştilor. Delegaţia nord-coreeană a fost condusă de vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Muncii, Ri Su Yong, iar şeful statului deja anunţă primele rezultate ale întâlnirii: Republica Moldova va exporta vinuri în Coreea de Nord.
„Coreea are un potenţial enorm pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, fiind interesată de mai multe categorii de produse agricole din Republica Moldova, în special de vinurile moldoveneşti şi în scurt timp primele partide de vin moldovenesc vor fi exportate în premieră în această direcţie”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Şeful statului a mai adăugat că „Moldova este interesată să dezvolte relaţii de colaborare atât cu Estul, cât şi cu Vestul şi am subliniat că voi depune toate eforturile pentru stabilirea unui dialog eficient în acest sens”.
Prezenţa reprezentanţilor regimului de la Phenian în Republica Moldova a stârnit critica vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Leancă.
Acesta l-a îndemnat pe Igor Dodon, care este şi fostul preşedinte al PSRM, să renunţe la astfel de obicee, deoarece „totul are o limită”.
„Eu înţeleg că aţi vrea să faceţi din Moldova o Coree de Nord, unde drepturile omului să fie îngrădite şi întreaga populaţie să trăiască în teroare. Noi ne aflăm în Europa şi pretindem a fi europeni, unde valorile democratice stau la temelia tuturor statelor de pe acest continent. Nu e cazul să legitimizaţi şi să popularizaţi regimurile autoritare cum este cel din Coreea de Nord”, a menţionat Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.
Vicespeakerul a mai adăugat că ştie de pornirile dictatoriale ale socialiştilor şi le propune un bilet într-o singură direcţie spre Coreea de Nord. De asemenea, Leancă a precizat „că e cazul de discutat la modul serios limitarea prerogativelor preşedintelui în domeniul politicii externe şi a securităţii”.