Mitingul din PMAN de la Chişinău, confiscat de politicienii aflaţi în solda Kremlinului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Renato Usatîi, politicienii moldoveni putinişti, au preluat protestul antiguvernamental iniţiat de Platforma DA în urmă cu trei săptămâni  FOTO Alexandru Tarlev
Igor Dodon şi Renato Usatîi, politicienii moldoveni putinişti, au preluat protestul antiguvernamental iniţiat de Platforma DA în urmă cu trei săptămâni  FOTO Alexandru Tarlev

Pentru alianţa AIE -3 care asigură în acest moment guvernarea la Chişinău se anunţă vremuri tulburi pentru că prin parazitarea mitingului DA din PMAN de către forţele politice aflate în orbita Kremlinului (PSRM şi respectiv Partidul Nostru - n.r.), coloana a cincea putinistă va căuta să împingă lucrurile spre alegeri anticipate.

În momentul de faţă, Dodon şi Usatâi îşi fac PR politic în PMAN (Piaţa Marii Adunări Naţionale- n.r.) şi totodată agită vocile străzii de la Chişinău spre o destabilizare atent gândită care să scoată Moldova de pe orbita UE-NATO şi să o îndrepte către proiectul geopolitic putinist: Uniunea Euro-Asiatică. Momentul ales de cei doi lideri pro-putinişti de la Chişinău nu este întâmplător întrucât la Chişinău se află misiunea FMI care pregăteşte evaluările finale pentru acordarea unui nou împrumut Republicii Moldova, vital pentru salvarea de la faliment a economiei ţării, într-un moment dificil. Din nou, liderii AIE 3: Filat, Ghimpu şi Lupu par a fi rupţi de realitate şi lipsa dialogului cu vocile străzii adunate la început în PMAN a dus firesc la complicarea lucrurilor spre o dezordine generalizată. „Doar demisia lui Timofti ne-ar putea oferi alegeri anticipate. Dacă nu va vrea de bunăvoie, o va face de nevoie. Dacă preşedintele nu-şi dă demisia până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom trece la planul B”, a declarat Renato Usatîi, liderul ”Partidul Nostru”, potrivit today.md, duminică, la mitingul paralel organizat împreună cu liderul PSRM, Igor Dodon. În fond, mesajul forţelor pro-putiniste de la Chişinău este clar, scurt şi concis: alegeri anticipate şi acapararea puterii în stat prin orice mijloace.

Deşi ar putea părea doar un simplu exerciţiu de PR politic şi electoral, declaraţia lui Renato Usatâi explică pe scurt cerinţele Kremlinului. Pe de altă parte, instituţiile statului moldovean şi politicienii pro-europeni sunt obligaţi prin natura lucrurilor din teren să treacă un test al maturităţii politice şi printr-un dialog susţinut, urmat de un set de măsuri urgent să evite o posibilă revolt a străzii orchestrată de către forţele pro-putiniste. La rândul său, preşedintele PSRM, Igor Dodon, a declarat, duminică, la mitingul de lîngă Parlamentul de la Chişinău  că „manifestanţii reprezintă pături largi ale populaţiei” şi nu se poate vorbi că acţiunile de protest organizate de socialişti şi Partidul Nostru au un caracter „local, îngust”, potrivit NOI.md. Potrivit acestuia, Republica Moldova este obligată să scape de oligarhi şi de politicienii care au distrus valorile creştine. „Astăzi sîntem zeci de mii de cetăţeni liberi ai Republicii Moldova. Noi am pus începutul sfîrşitului erei oligarhilor în Moldova. Vă asigur că vom lupta pînă la urmă. Actuala putere distruge valorile noastre creştine, ei nu au nimic sfînt. Acum trei zile noi am instalat corturi şi vom rămîne aici pînă nu vom obţine victorie”, a adăugat preşedintele PSRM.  De asemenea, în logica lui Dodon şi a lui Usatâi se impune demisia procurorului general, a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, a directorului CNA, a preşedinţilor CNI şi CEC. De asemenea, aceştia au mai  solicitat înlăturarea din funcţie a lui Mircea Surdu, directorul Moldova 1, şi eliberarea ”tuturor deţinuţilor politici arestaţi în timpul acţiunii de proteste paşnice de pe 6 septembrie 2015”. De asemenea, în cea de-a doua etapă, Dodon şi Usatâi i-au în calcul demisia lui Nicolae Timofti, a cabinetului Streleţ şi alegerea preşedintelui prin vot direct.

La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat a susţinut, într-un interviu acordat portalului EuropaLiberă.org. că soluţia alegerilor anticipate ar însemna schimbarea vectorilor geopolitici ai Republicii Moldova pe fondul interesului sporit al Federaţiei Ruse de a prelua controlul politic al statului moldav. „Eu cred că alegerile anticipate reprezintă o problemă pentru Republica Moldova. Ele trebuie să fie evitate. Şi un moment foarte important, din punctul meu de vedere, ca să vorbim în deplinătate a ceea ce ar însemna pentru Republica Moldova alegeri anticipate, aceasta nu ţine doar de schimbarea unor partide cu alte partide la guvernare, aceasta ar însemna schimbarea vectorului de dezvoltare a ţării noastre. Este un interes sporit din partea Federaţiei Ruse ca să preia controlul politic în Republica Moldova. În acest sens folosesc instrumente, trebuie să recunoaştem, foarte eficiente, pornind de la presiuni economice, cu caracter umanitar, cu finanţare foarte mare a partidelor care le reprezintă interesele în Republica Moldova şi, desigur, printr-o manipulare fără precedent prin intermediul presei ruseşti. Şi, în acest context, să nu uităm şi situaţia din Ucraina, şi această situaţie din Republica Moldova, care ar putea fi utilizată, într-un fel sau altul, urmărind procesele din Ucraina” a declarat liderul PLDM.

Anticipatele nu sunt soluţia crizei din Republica Moldova

De asemenea, Vlad Filat a mai precizat faptul că deşi cetăţenii sunt îndreptăţiţi să iasă în stradă la proteste revendicările liderilor acestora nu „rezolvă problemele reale ale Republicii Moldova, ci duc ţara în incertitudine”. „Încep în a spune că motive pentru ca oamenii din Republica Moldova să protesteze sunt. Viaţa oamenilor în ţara noastră este în continuare complicată. Criza din sistemul bancar şi această situaţie plină de incertitudine vizavi de securitatea sistemului bancar a creat această stare. Totodată, revendicările acestor proteste, mai bine spus, ale organizatorilor protestelor nu vin în a rezolva probleme, cu adevărat, ale ţării - demisia guvernului, demisia preşedintelui, organizarea alegerilor anticipate ş.a.m.d. -  nu fac decât să ducă ţara în incertitudine. Mai mult ca atât, pot să vă spun, în cunoştinţă de cauză, în cazul unor alegeri anticipate ţara ar reintra într-o perioadă foarte şi foarte complicată”, a conchis preşedintele PLDM.  Până la soluţionarea problemelor curente ale guvernării, liderii AIE -3 sunt obligaţi să iasă în stradă să le explice oamenilor resorturile care au dus Moldova în incertitudine, pentru a evita în cel de-al doisprezecelea ceas planul forţelor pro-putiniste de a crea un haos generalizat pentru a prelua în forţa pârghiile puterii în statul moldovean.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite