Mişcările lui Putin în serviciile de informaţii de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin încearcă să păstreze controlul asupra
forţelor de securitate din Rusia. Foto Reuters
Putin încearcă să păstreze controlul asupra forţelor de securitate din Rusia. Foto Reuters

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin se simte intimidat de către Servicul Federal de Securitate, conform unei analize Stratfor. În acest context, Putin încearcă să concentreze atenţia FSB în alte direcţii, astfel încât să nu îi diminueze autoritatea în faţa poporului.

Continuă să apară zvonuri privind restructurarea şi consolidarea serviciilor de informaţii ale Federaţiei Ruse. Schimbările fac parte din încercările preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a face organizaţiile de securitate mai eficiente şi de a limita puterea mai multor figuri de elită din cercurile de conducere ale acestor servicii, în contextul crizei din Ucraina şi a faptului că Moscova a ajuns într-un impas în relaţiile sale cu lumea occidentală.

Eşecurile serviciilor de securitate

În anul 2014, serviciile de securitate ale Rusiei au suferit o serie de eşecuri în ceea ce priveşte revolta de la Kiev, iar în prezent se luptă să păstreze controlul asupra unor părţi din estul Ucrainei şi să înţeleagă voinţa Occidentului de a impune sancţiuni. Aceste eşecuri au slăbit serviciile de informaţii, fundamentul puterii lui Putin în Rusia. Deosebit de afectat a fost Serviciului Federal de Securitate (FSB), cea mai mare instituţie de acest gen din Rusia. FSB este însărcinat cu asigurarea securităţii interne iar Serviciul de Informaţii de Externe (SVR) este responsabil de spionajul în străinătate. Cu toate acestea, Kremlinul consideră Ucraina, la fel ca multe alte foste state sovietice, o ameninţare pentru securitatea naţională Rusiei şi integritatea teritorială, ceea ce face criza Ucraina o problemă internă şi o responsabilitate a FSB-ului.

Eşecurile serviciilor de securitate ruse au schimbat modul în care ţările de la periferia Rusiei priveau Moscova. Rusia a investit în poziţiile sale de frontieră timp de aproape un deceniu, iar serviciile sale de securitate au fost în general văzute ca infailibile. Evenimentele din Ucraina au schimbat acest punct de vedere.

Restructurarea, sub semnul întrebării

La jumătatea anului 2014 s-au răspândit zvonuri în presa rusă că Putin a „curăţat” FSB-ul de unii agenţi şi analişti, care au ezitat în procesul de manipulare a Ucrainei. În noiembrie, Putin a declarat că FSB va suferi o "restructurare", deşi el s-a exprimat vag în prezentarea modificărilor. În ultima săptămână au apărut mai multe indicii privind restructurarea. Grupul media rus RBC a anunţat că Putin a decis că serviciile de securitate mai puţin importante, ca Servicul Federal de Control al Drogurilor şi Serviciul Federal de Migraţie, vor fi comasate în cadrul Ministerului de Interne, unul dintre cei mai puternici concurenţi al FSB. Aceste două instituţii au avut anterior legături puternice cu FSB-ul, actualul şef al Serviciului Federal de Control al Drogurilor fiind un fost general KGB.

Ţintele lui Putin

Prima ţintă a lui Putin este de a raţionaliza mai multe dintre procesele de securitate din Rusia, în timp ce va concentra FSB-ul pe direcţia sa principală: asigurarea securităţii interne şi contraspionajul. Influenţa FSB-ului s-a răspândit asupra mai multor instituţii, cum ar fi Servicul Federal de Control a Drogurilor şi a celui de migraţie. Consolidarea acestor grupuri mai mici din cadrul Ministerului de Interne ar putea servi să stopeze ascensiunea FSB-ului şi ar preveni orice alte eşecuri care slăbesc autoritatea lui Putin.

O a doua ţintă ar putea fi continuarea înlăturării unor membri ai elitei de securitate, care ar putea contesta în cele din urmă poziţia lui Putin. Controlul lui Putin asupra Rusiei este destul de solid. În cele mai recente sondaje realizate de Levada, procentul de susţinere pentru Putin se află la aproximativ 86 %, iar 54 % dintre ruşi cred că nimeni nu l-ar putea înlocui pe Putin, ceea ce arată o cifră dublă faţă de anul trecut.

Puternicii din jurul lui Putin

Cu toate acestea, Putin are încă îngrijorări pentru viitorul său, mai ales că Rusia se confruntă cu multe dificultăţi în acest moment. Printre numeroasele figuri puternice din cercul intim al lui Putin, care ar putea concura cu preşedintele rus este şi şeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev. Acesta se bucură de o mare loialitate din partea FSB. El a câştigat o reputaţie bună în urma organizării operaţiunilor de combatere a terorismului în Caucazul de Nord şi se zvoneşte că acesta a condus mai multe activităţi în străinătate, cum ar fi asasinarea fostului agent Alexander Litvinenko. În anul 2008, Putin l-a demis pe Patruşev din fucţia de director al FSB şi l-a mutat la Consiliul de Securitate, unde postul acestuia este mai mult de tip organizatoric, decât o poziţie de putere.

În decembrie 2014 au circulat zvonuri că Patruşev va fi concediat. Cu toate acestea, Patruşev şi-a păstrat postul. Este posibil că Putin a decis să îl păstreze pe Patruşev din cauza influenţei sale în cercurile de securitate ale Rusiei dar, totodată să îi limiteze puterile. Mai multe relatări au apărut în mass-media rusă, între noiembrie şi ianuarie, privind faptul că Putin îl va numi pe deputatul Vladimir Zotov şef al Ministerului de Interne. Zolotov este fostul şef al Serviciului Federal de Protecţie şi de asemenea, a fost garda de corp a mentorului lui Putin, Anatoli Sobceak. El este considerat loial lui Putin şi nu face parte din alte cercuri de securitate sau din elitele de la Kremlin.

FSB a influenţat mult timp Ministerul de Interne al Rusiei în încercarea de a exercita un control asupra forţelor militare ale acestuia. Cu toatea acestea, Ministerul de Interne a început să acţioneze independent. Decizia de a-l face pe Zolotov şef al Ministerului de Interne ar putea fi un semn că Putin vrea să se asigure că FSB se va concentra pe direcţia sa principală de activitate şi că membrii FSB, inclusiv Patruşev nu îşi vor extinde influenţa asupra Ministerului de Interne.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite