Ministrul rus al Apărării: Prezenţa militară rusă se va extinde în mai multe zone ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile ruse susţin că au nevoie de baze militare în Asia şi America
Autorităţile ruse susţin că au nevoie de baze militare în Asia şi America

Rusia negociază crearea unor baze militare în câteva ţări din Asia de Sud-Est şi America Centrală, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Vocea Rusiei.

În prezent, se poartă negocieri cu Vietnamul, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Insulele Seychelles şi Singapore, a declarat recent ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

"Nu este vorba de crearea unor baze militare de tip standard în străinătatea îndepărtată. Rusia este interesată mai mult de existenţa unor baze destinate asigurării cu resurse a flotei navale militare ruse şi avioanelor în zone îndepărtate“, explică expertul militar Viktor Litovkin.

„În prezent, navele şi submarinele ruse se află în oceanele Atlantic, Indian şi Pacific. În Marea Mediterană ele participă la operaţiunea de protecţie a navelor ce se ocupă de evacuarea armelor chimice siriene, în Golful Aden ele luptă împotriva piraţilor. Practic, în întreaga lume zboară avioanele lung curier. Ele trebuie să se realimenteze. Navele trebuie şi ele să-şi asigure rezervele de apă şi combustibil, iar echipajele lor trebuie să se odihnească. Nu numai noi vrem să avem baze în străinătate. Statele Unite au circa 80 de baze în care se află contingente întregi de forţe armate“, susţine Litovkin.

În acelaşi timp un alt expert Konstantin Bogdanov  consideră că în prezent, este inoportună prezenţa unor contingente mari ale armatei ruse în zone îndepărtate, atât din punct de vedere politic, cât şi economic. "Pe de altă parte, plasarea unor baze pentru susţinerea misiunilor armatei poate spori eficienţa cooperării militare a Rusiei în domeniul luptei împotriva pirateriei“, este de părere expertul Konstantin Bogdanov.

Experţii susţin că în prezent cea mai oportună este revenirea militarilor ruşi la baza militară Cam Rahn Bay din Vietnam. În noiembrie anul trecut, preşedinţii Rusiei şi Vietnamului au semnat un acord cu privire la înfiinţarea unei baze de asistenţă tehnică a submarinelor. De asemenea, la Cam Rahn funcţionează un aeroport internaţional, care în caz de necesitate poate primi avioane aparţinând forţelor aeriene militare ruse, inclusiv avioane lung curier.

Pe aceeaşi temă:

Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi la Simferopol. Obama avertizează asupra consecinţelor unei intervenţii a Moscovei Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi spre Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.

Ucraina - Singurătatea unei baricade ”Dacă pierdem Ucraina, ne pierdem capetele”, a reacţionat Lenin în faţa tentativei de independenţă a Ucrainei după revoluţia din 1917. În aceste zile în care ucrainenii au doborât o sută de statui ale lui Lenin, cuvintele lui, probabil, au răsunat la Kremlin. Dincolo de riscul contagiunii: Rusia nu poate fi un imperiu fără Ucraina. De aceea, a demarat acţiunile pentru a păstra Crimeea, după care va încerca să recâştige Ucraina.

Polonia - 1939, Ucraina - 2014. Rusia va avea supriza unei intervenţii NATO Situaţia în Ucraina este una extrem de tensionată. Fără a avea un suport popular în rândul ucrainienilor, Rusia apelează la celebra sa tactică - intervenţia peste un stat suveran sub pretextul protejării populaţiei ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite