Majoritatea proeuropeană din Consiliul Municipal Chişinău a rezistat 5 luni. PPEM propune restructurarea Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii Partidului Popular European din Moldova îşi retrag semnăturile de pe acordul cu privire la constituirea Alianţei proeuropene în Consiliul Municipal Chişinău.

Liderul fracţiunii, Oazu Nantoi, a declarat la o conferinţă de presă că, împreună cu colegii săi, este profund indignat de faptul că pretinsele doctrine de partid, manifestate într-o manieră isterică şi populistă, au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în faţa urbei, transmite IPN.

„Am acceptat aderarea la Alianţă nutrind speranţe că existenţa ei ne va permite să contribuim la soluţionarea problemelor urbei. Constatăm că şi la nivel local promisiunile aşa-zişilor proeuropeni nu sunt decât un paravan pentru scheme şi interese personale”, a declarat Oazu Nantoi. Liderul fracţiunii a mai spus că până în prezent nu s-a reuşit crearea unui parteneriat transparent între consiliu şi primar.

Potrivit lui, fracţiunea nu declară trecerea în opoziţie în cadrul Consiliului, dar îşi reafirmă lista sa de priorităţi. Printre acestea se numără eliminarea corupţiei şi a conflictelor de interese din cadrul Primăriei şi a Consiliului. La fel, consilierii PPEM propun restructurarea Primăriei, prin reducerea numărului de angajaţi şi numirea în funcţii prin organizarea concursurilor publice. Aleşii locali solicită, de asmenea, adoptarea regulamentului privind activitatea CMC şi introducerea votului electronic.

Printre consilierii care şi-au retras semnăturile de pe acordul semnat pe 3 septembrie, se numără Oazu Nantoi, Ala Nemerenco, Veaceslav Bulat, Ruslan Codreanu şi Victor Lutenco.

Amintim că în luna noiembrie şi consilierul PPEM, Ion Ştefăniţă, a anunţat că părăseşte alianţa. Fără votul lui Ştefăniţă, alianţa proeuropeană deja nu mai deţinea majoritatea în CMC.

Precizăm că după alegerile locale din vara anului 2015 în CMC au acces reprezentanţi ai şapte partide. Cea mai mare fracţiunea este a socialiştilor - 19 mandate. PL este reprezentat de 17 consilieri, Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” - de şase consilieri, iar PCRM şi PN au câte trei aleşi locali. De asemenea, în CMC au ajuns doi consilieri liberal-democraţi şi un consilier din partea Partidului Democrat din Moldova.

Pe 3 septembrie 2015, reprezentanţii PL, PLDM, PD şi PPEM au semnat un acord privind crearea majorităţii proeuropene în Consiliul Municipal Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite