VIDEO Altercaţii între protestatarii care au manifestat la Chişinău, după votul final care stabileşte modificarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două proteste au avut loc concomitent la Chişinău joi, 20 iulie. Ambele manifestaţii au fost organizate în faţa Parlamentului, acolo unde deputaţii au votat în plen proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral.

UPDATE 13.40 Acţiunea de protest s-a încheiat. Protestatarii au anunţat însă că vor relua protestele mâine de la ora 12.00.

UPDATE 13.00 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a scris pe pagina sa de Facebook că salută votul pentru modificarea sistemului electoral. Proiectul a menţinut în totalitate conceptul pe care l-a propus în luna aprilie. „La elaborarea proiectului de lege s-a ţinut cont de solicitarea unei mari părţi a populaţiei ţării, care doreşte o reformă politică reală şi echilibrată, în folosul cetăţenilor”, a scris Igor Dodon.

UPDATE 12.50 Accesul către Preşedinţie este restricţionat de un cordon format din cinci rânduri de carabinieri. Protestatarii au blocat str. 31 August, circulaţia rutieră fiind redirecţionată pe străzile adiacente. Dmitri Ciubaşenco, vicepreşedintele PPPN, a cerut şefului statului să nu promulge legea prin care este modificat sistemul electoral. Potrivit lui Ciubaşenco, astfel Igor Dodon va demonstra că nu este subordonat liderului PDM Vlad Plahotniuc. Protestatarii cer prezenta preşedintelui în faţa mulţimii.

UPDATE 12.45 Coloana de protestatari se îndreaptă către Preşedinţie. Acţiunii de protest organizate de partidele extra-parlamentare s-au alăturat şi deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor, care au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului după votul pentru introducerea sistemului electoral mixt. Parlamentara Inna Şupac a declarat în faţa mulţimii că deputaţii comunişti nu au putut participa la uzurparea puterii în stat, au cerut ca proiectul să fie scos din ordinea de zi, dar nu au avut susţinere.

UPDATE 11.50 Susţinătorii votului mixt şi-au încheiat acţiunea şi au plecat din faţa Parlamentului. Cei care se declară împotriva modificării sistemului electoral continuă să protesteze. Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, cei 74 de deputaţi care au votat modificarea Codului Electoral vor rămâne în istorie ca „cei care au votat dictatura în Republica Moldova”.

UPDATE 11.45 Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, în asigurarea ordinii publice sunt antrenate suficiente forţe. MAI îndeamnă oamenii să respecte ordinea publică, să se abţină de la acţiuni ilegale şi să nu poarte la manifestaţie arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

UPDATE 11.30 Manifestanţii din cele două tabere s-au stropit cu apă. Forţele de ordine au intervenit pentru a nu admite tensionarea situaţiei. Din clădirea Parlamentului, pe fereastră, au fost aruncate două pancarte pe care scria: „Nu votului mixt”. Numărul cordoanelor de poliţişti se măreşte, sunt deja cinci la număr.

Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că acţiunea de protest va continua pe tot parcursul zilei. Ca un semnal de alarmă. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democraţia. Vom merge pe toate căile legale”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE 11.00 Protestatarii care sunt împotriva votului mixt înconjoară clădirea Parlamentului. Apelul a venit din partea liderului PPDA. Andrei Năstase a încercat să ajungă în Parlament, dar a fost împiedicat de către forţele de ordine.

Liderul PPDA Andrei Năstase a declarat că vor fi organizate proteste masive dacă Parlamentul va vota modificarea Codului Electoral. Prim-vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale Ana Guţu a declarat că participă la acţiunea de protest împotriva modificării sistemului electoral deoarece o astfel de modificare nu va permite partidului pe care îl reprezintă să acceadă în Parlament la viitoarele alegeri parlamentare.

UPDATE 10.25 Liberalul Ion Apostol a declarat într-un briefing de presă că astăzi la Parlament va avea loc „ultimul act al siluirii democraţiei din Moldova”, act ce se va consuma în câteva ore. „Astfel, în pofida mesajelor partenerilor externi, azi va fi schimbat sistemul de vot cu un singur scop: asigurarea perpetuării la guvernare a tandemului PDM-PSRM, care conduce azi Republica Moldova. Partidul Liberal a fost primul care s-a opus acestei iniţiative, fiind convins că riscurile pe care le comportă pentru procesul democrat de alegeri sunt incomensurabile”, a declarat Ion Apostol. Potrivit liberalului, probabil actualul sistem electoral nu este cel mai bun, dar nici clasa politică nu a excelat întotdeauna, dezamăgind deseori cetăţenii, însă această formulă imperfectă asigură cel puţin o reprezentativitate cinstită a voturilor exprimate. Proiectul de lege care va fi votat azi în lectură finală prezintă, după cum s-a exprimat şi Comisia de la Veneţia, riscul că deputaţii să fie influenţaţi de interese de afaceri, a mai spus Ion Apostol. „Acum Parlamentul este asemănător unui bâlci în care totul se vinde şi se cumpără, iar după următoarele alegeri tranzacţiile cu deputaţi vor deveni la fel de captivante ca şi transferurile unor fotbalişti”, a mai spus deputatul liberal.

UPDATE 10.20 Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) Andrei Năstase îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că celor care se declară împotriva tentativei de modificare a sistemului electoral li se permite să protesteze doar aproape de stradă, pe când susţinătorilor li s-a permis să manifesteze chiar la uşa Parlamentului.

UPDATE 10.15 La acţiunea Asociaţiei „Credinţă Patriei” a luat cuvântul deputatul Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sârbu. Acesta a declarat a astăzi, 20 iulie, va fi votat în Parlament în lectură finală proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral.

„Este o zi importantă pentru toţi. Actuala guvernare, la propunerea dumneavoastră, votează astăzi modificarea sistemului electoral, prin introducerea sistemului de vot mixt. Eu sunt sigură că votul de astăzi este votul dumneavoastră”, a declarat democrata Valentina Buliga.

UPDATE 10.00 Cu câteva minute înainte de şedinţa Parlamentului, tensiunile între cele două tabere cresc. Asociaţia „Credinţă Patriei” a lansat acţiunea de susţinere a votului mixt, iar tabăra partidelor extraparlamentare scandează: „Trădătorii”.


Forţele de ordine au făcut un cordon pentru a despărţi cele două tabere şi nu a admite provocări.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat jurnaliştilor că guvernarea a adus forţat oamenii din raioane, afirmând că vor să se menţină în continuare la putere prin trecerea la votul mixt.

Ştirea se actualizează.

Partidul Nostru, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr au anunţat că vor protesta în dimineaţa de joi, 20 iulie, în faţa Parlamentului. Ulterior, Anatol Şalaru, preşedintele executiv al PUN, a informat opinia publică că şi formaţiunea sa se va alătura protestului, deşi anterior afirma că nu va protesta alături de Renato Usatîi.

Intenţia acestor partide de a protesta anume joi, vine după ce speakerul Andrian Candu a declarat că deputaţii se vor întruni în şedinţă joi şi vineri, unde ar urma să voteze în lectura a doua pentru trecerea la sistemul electoral mixt.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite