Liberalii vor boicota referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă: Dodon este folosit de către Plahotniuc pentru a pune mâna pe Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră ilegală decizia de a permite desfăşurarea referendumului de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă. În acest sens, liberalii susţin că vor boicota plebiscitul din 19 noiembrie şi îndeamnă locuitorii Capitalei să nu participe la vot pentru a nu asigura prezenţa necesară la vot, ce constituie 1/3 din alegători.

„La 19 noiembrie noi trebuie să dăm o replică serioasă, să-i potolim şi să-i aducem pe pământ, să conducă doar strict aşa cum prevede legislaţia noastră şi Constituţia”, a declarat Mihai Ghimpu miercuri, 27 septembrie, într-o conferintă de presă.

Liberalul afirmă că cei „care vor merge la referendum, care sunt alegătorii socialiştilor, să înţeleagă că Dodon este folosit în această luptă cu liberalii de către Plahotniuc pentru a pune mâna pe Capitală”. 

Potrivit preşedintelui PL, oamenii în zadar speră că va câştiga Primăria o persoană apropiată de Igor Dodon, dar mai cârând cineva controlat de către Vlad Plahotniuc, pentru că „lupta asta este între Ghimpu şi Plahotniuc. Dodon este folosit ca şi Leancă şi consiliderii lui”. 

Ghimpu consideră că, în caz că socialiştii reuşesc să-l demită pe Dorin Chirtoacă, iar apoi să şi câştige la alegerile locale, acest fapt ar facilita şi mai mult victoria acestora la parlamentarele din 2018.

Amintim că Partidul Socialiştilor a început pe 11 mai colectarea de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Printre primii semnatari s-a enumerat atunci şi Igor Dodon, care a sugerat că Primăria ar putea fi preluată de socialişti.

De precizat că Dorin Chirtoacă este suspendat din funcţie. Primarul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. În acel dosar edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. 

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

La 12 septembrie curent, Consiliul municipal Chişinău a stabilit data referendumului local de revocare din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă pentru ziua de 19 noiembrie, după ce judecătorii s-au expus asupra legalităţii semnăturilor colectate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite