Leancă, după ce Ţurcan a ajuns şef la CCM: Sandu şi Năstase au pus toată securitatea naţională la cheremul lui Dodon, care e o unealtă a Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leanca gov.md

Ex-premierul Iurie Leancă a criticat Blocul ACUM pentru faptul că a admis ca socialistul Vladimir Ţurcan să ajungă preşedinte la Curtea Constituţională. Potrivit lui, Maia Sandu şi Andrei Năstase „au pus toată securitatea naţională a Republicii Moldova la cheremul lui Dodon, un personaj care demult e o unealtă a Kremlinului”.

„Ura, tovarişi! “Dezoligarhizarea” a reuşit! - asta a mai rămas să spună Maia şi Andrei după ce au transmis puterea în mâinile lui Dodon. Ştiam că nu au prea multă viziune, dar să dai dovadă de atâta iresponsabilitate politică e un act de trădare a propriilor cetăţeni”, a scris Iurie Leancă pe Facebook.

Potrivit lui Leancă, „Consiliul Suprem de Securitate (unde Sandu şi Năstase stau ca elevii în faţa lui Dodon) a fost întărit prin Legea care spune că demersurile acestui organ, până nu demult consultativ, sunt obligatorii spre executare; CNA predat socialiştilor printr-un concurs mimat în urma căruia a fost numit consilierul lui Dodon; SIS (trecut în subordinea directă prâşâdintelui) cu om numit de Dodon în fruntea instituţiei; SPPS, trecut în subordinea directă a lui Dodon, care şi-a numit şi aici propriul om. Ministerul Apărării - condus de omul lui Dodon.

Iurie Leancă s-a adresa deputaţilor din Blocul ACUM şi susţinătorilor acestuia „cărora sper că le-a rămas o mică doză de raţiune”.

„Dragii mei, preţul pentru aceste cedări impardonabile este Guvernul şi alte câteva funcţii temporare în administraţia centrală. Oameni buni, Guvernul se demite cât ai clipi prin moţiune de cenzură cu votul a 51 de deputaţi (care sunt gata demult să ridice mâna pentru demiterea doamnei Sandu).Funcţiile şi instituţiile de mai sus sunt nepartajabile (cu toţii aţi condamnat şi aţi promis că nu veţi mai partaja instituţiile de drept ale statului după modelul AIE din 2009) şi inamovibile - deci nu pot fi demişi. Bravo, l-aţi întărit pe Dodon mai tare decât ar fi visat el vreodată! Conştientizaţi pericolul pe care l-aţi creat?”, a mai spus Leancă.

Premierul Maia Sandu susţine că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiştilor în fruntea Curţii Constituţionale este un lucru grav care ştirbeşte şi mai mult încrederea în unica instituţie de jurisdicţie constituţională din ţară”.

De menţionat că Maia Sandu a fost criticată de către democratul Andrian Candu, Partidul Liberal şi vicepreşedinta Mişcării Populare Antimafie, Daniela Bodrug, pentru faptul că ar fi admis ca Vladimir Ţurcan să ajungă la şefia CCM.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite