FOTO Secretarul american de stat John Kerry, la Chişinău: „Integrarea europeană garantează un viitor sigur şi prosper pentru Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Statele Unite consideră ca integrarea europerană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper pentru Moldova. UE a oferit Moldovei o oportunitate istorică de a cimenta viitorul european pentru poporul său şi dumneavoastră aţi prins această posibilitate.“

Este declaraţia secretarului american de stat, John Kerry, în cadrul vizitei sale la complexul Cricova, unde a fost întâmpinat de mai mulţi demnitari, vinificatori şi oameni de afaceri.

Oficialul american a reconfirmat susţinerea Statelor Unite în parcursul european al Republicii Moldova.

„Acest centru vinicol ne aminteşte cât de importantă este legătura între tradiţia istorică a Moldovei şi istoria sa. De asemenea ne reaminteşte că trecutul şi viitorul Moldovei îşi au rădăcinile în Europa. Sunt aici pentru a felicita poporul moldovean cu parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb la summitul de la Vilnius. Angajamentul Moldovei către reforme va inspira investitorii şi încrederea instituţiilor financiare. Este vorba despre ruperea barierelor între popoare şi construirea podurilor care să creeze posibilităţi spre viitor. Poporului ucrainean ii spunem acelaşi lucru, şi dumneavoastră: aveţi dreptul să vă definiţi viitorul“, a declarat John Kerry.

„Sunt fericit să pot afirma aici, la Cricova, că programele de asistenţă a SUA au facilitat progresele ţării voastre în industria viticolă, au ajutat la mărirea eficacităţii şi competitivităţii în acest sector istoric. Vom trimite pe câţiva dintre cei mai renumiţi specialişti de vinuri din Moldova în Statele Unite, pentru a-i învăţa felul eficace în care să pătrundă pe piaţa americană. După ce am trecut în această seară prin aceste coridoare şi am văzut nişte butoaie enorme de vin, sunt convins că specialiştii vinicoli din Moldova vor înpărtăşi o mulţime de lecţii cu colegii lor din SUA“, a adăugat Kerry.

Secretarul de stat a vorbit de investiţiile americane în Moldova, enumerând proiectele implementate de instituţiile americane în ţara noastră, în reabilitarea drumurilor, a sistemelor de irigare, securitatea şi independenţa energetică sau proiecte de mediu.

Premierul a vorbit şi despre rolul SUA în conflictul transnistrean. „Ne pronunţăm pentru un rol sporit al Statelor Unite în regiune şi pentru o implicare mai activă în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, în vederea identificării unei soluţii viabile care să se bazeze pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“, a afirmat Iurie Leancă.La rândul său, premierul Iurie Leancă l-a salutat călduros pentru Secretarul anerican de Stat. „Suntem bucuroşi că aţi dat curs invitaţiei noastre în această perioadă crucială pentru destinul ţării. Această vizită reprezintă o continuare a dialogului deschis şi constructiv stabilit în ultimii ani, în special după vizita la Chişinău a Vicepreşedintelui Joe Biden. La câteva zile după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, aflarea dumneavoastră la Chişinău este şi o expresie a sprijinului politic din partea SUA pentru evoluţiile democratice din ţara noastră şi pentru parcursul european al Republicii Moldova“, a declarat Iurie Leancă.

Premierula  făcut şi câteva remarci asupra noului logou al vinurilor moldoveneşti. „Sunt sigur că brandul naţional „Vinurile Moldovei” va permite ţării noastre să se reafirme ca producător de vinuri calitative, să îşi consolideze prezenţa pe pieţele tradiţionale şi, bineînţeles, să găsească acces la pieţe noi, inclusiv la piaţa enormă americană“, a spus oficialul. 

La final, oaspetele de rang înalt a servit o cupă de vin cu premierul Iurie Leancă şi alţi demnitari. „Ciocnim pentru o nouă primarvară de prosperitate pentru cele două popoare“, a încheiat John Kerry.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite