Includerea în Constituţie a sintagmei „integrare europeană” îl supără pe Igor Dodon: Normal ar fi fost ca să fie organizat un referendum naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon se arată nemulţumit de avizul pozitiv al Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău pe marginea proiectului de lege de modificare a Constituţiei, prin care deputaţii vor să introducă în Legea Supremă sintagma „integrare europeană” ca vector de dezvoltare extern al ţării.

„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării”, a declarat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Preşedintele consideră că CC a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie chiar dacă articolul 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic”, în alin 2. prevede că „nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. 

„Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie”, a afirmat şeful statului.

Potrivit lui, CC a neglijat totalmente şi articolul 2 din Constituţie „Suveranitatea şi puterea de stat”, care, în alin. 2, prevede: „Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. 

„În cazul de faţă, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu”, a constatat preşedintele.

El a menţionat că, în această situaţie, normal ar fi fost ca să fie organizat un referendum naţional. 

„Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie”, a notat Dodon.

Igor Dodon a mai subliniat că această iniţiativă, conform legislaţiei, poate fi votată doar după şase luni, timp în care el va face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia în legislatura actuală.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv luni, 11 decembrie, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite