Igor Dodon a promulgat legea privind trecerea la sistemul electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a promulgat în după-amiaza zilei de joi, 20 iulie, legea privind trecerea la sistemul electoral mixt, după ce 74 de deputaţi au votat adoptarea legii respective. Astfel, la următoarele alegeri parlamentare 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 50 pe circumscripţii uninominale.

„Felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunţate”, a menţionat Dodon într-o postare pe Facebook.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova au dat asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Igor Dodon presedinte.md
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite