Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru şi să nu „uzurpeze Constituţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îi cere Maiei Sandu, să desemneze un candidat la funcţia de premier şi să nu caute soluţii prin care ar evita să facă acest lucru. Dodon a amintit că există o hotărâre a Curţii Constituţionale din august 2020, care îl obligă pe preşedintele ţării, în decurs de 15 zile de la demisia Guvernului, să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru.

În opinia lui Igor Dodon, dacă Maia Sandu va refuza să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, acest fapt ar putea fi calificat ca tentativă de uzurpare a Constituţiei.

Igor Dodon a explicat că nu există alte soluţii constituţionale de dizolvare a parlamentului decât eşuarea procedurii de învestirea în funcţie a noului Guvern şi dacă Parlamentul nu adoptă legi timp de trei luni.

Igor Dodon consideră că Maia Sandu şi PAS i-au exemplu de la Vlad Plahotniuc atunci când caută alte metode de dizolvare a Parlamentului, decât cele prevăzute expres de Constituţie.

„Este hotărârea Curţii Constituţionale din luna august anul curent, care spune că indiferent de rezultatele discuţiilor cu fracţiunile parlamentare, preşedintele ţării este obligat să înainteze candidat la funcţia de prim-ministru, nu să se joace că noi o să aşteptăm nouă zile, o să ne jucăm de-a ţara în bunghi - nu merge varianta asta sau mergi la uzurparea Constituţiei, primul act al actualului preşedinte. Lasă să înainteze candidat. Dacă nu s-o votat prim-ministru de două ori în decurs de 45 de zile, mergeţi la alegeri parlamentare anticipate”, a spus Dodon după Congresul Partidului Socialiştilor la care a fost ales în funcţia de lider al partidului. 

Adevărul a făcut o analiză la situaţia ce urmează după ce premierul Ion Chicu a demisionat miercuri, 23 decembrie, cu o zi înainte ca Maia Sandu să fie învestită oficial în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite